Politsei mõtles ümber: poliitikud võivad end Facebookis reklaamida (1)

Liis Velsker
, päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Saar, Barbi Pilvre ja Rainer Vakra jagasid enne kohalikke valimisi sotsiaalmeedias Nõmme basseinides tehtud pilti.
Indrek Saar, Barbi Pilvre ja Rainer Vakra jagasid enne kohalikke valimisi sotsiaalmeedias Nõmme basseinides tehtud pilti. Foto: Instagram

Politsei- ja piirivalveamet (PPA) teatas täna, et välireklaami keeld ei laiene enne valimisi sotsiaalmeediale.

Veel eile selgitas politsei ERRile, poliitik võib oma kandideerimist sotsiaalmeedias propageerida küll, kuid see võib nähtavaks jääda vaid kitsamale ringile ehk Facebooki sõpradele.

PPA ennetuse ja süüteomenetluse büroo juht Toomas Loho kommenteeris täna, et poliitilise välireklaami piirang on seaduses väga üldsõnaline ja praktika kujuneb üksikute kaasuste pinnalt. 2005. aastast alates, kui see seadusemuudatus tehti, on sotsiaalmeedia tähtsus ja roll oluliselt kasvanud. Kohtupraktika, millele politsei saaks tugineda, on ebapiisav.

PPA näeb Loho sõnul vajadust seda regulatsiooni täpsustada või muuta, et piirangutest saaksid kõik ühetaoliselt aru. PPA on tema väitel ka korduvalt teinud ettepanekuid valimisega seotud õiguse muutmiseks.

«Kuigi Facebook jt sotsiaalmeediakanalid on avalik ruum ülekantud tähenduses, ei laiene sotsiaalmeediale välireklaami keeld ja poliitikud võivad ennast sotsiaalmeedias reklaamida. Õigusselguse huvides käsitleb PPA internetis asuvaid meediakanaleid ühetaolistena,» lausus Loho.

Loho lisas, et avalikus ruumis käitudes tuleb igal juhul järgida hea tava reegleid, olgu tegemist kübermaailmaga või avaliku ruumiga tavamõistes.

Riigikogu õiguskomisjoni esimees Jaanus Karilaid (KE) rääkis, et ajal, mil regulatsioone tegema hakati, ärritas osapooli eelkõige see, et poliitikud poliitikale liiga palju raha kulutavad. «On näha, et seda n-ö ärritajat pole maha võetud – valimiskampaania kulutustele ülempiiri seatud pole ja see ressurss, mis võetakse välireklaami pealt maha, läheb portaalidesse, trükimeediasse ja telesse,» rääkis ta.

Karilaiu arvates tuleks seega uuesti läbi arutada kogu tervik – kuidas poliitikud võivad valimiskampaaniaks raha kulutada ja kas sellel peaks olema ülempiir. «Hakata ühel päeval Facebooki reguleerima ja teisel päeval öelda, et ikkagi võib – oleme jaburasse olukorda jõudnud tõesti,» lausus ta.

Õiguskomisjon on tema sõnul koos põhiseaduskomisjoniga valmis teemat analüüsima. Enne kohalikke valimisi muudatusi teha ei jõua, parlamendivalimisteks jõuab aga uued mängureeglid vajadusel kehtestada.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles