Valetrahvi teinud politseinik sai 4000 euro suuruse karistuse

Helen Mihelson
, päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustreeriv foto.
Illustreeriv foto. Foto: Politsei- ja piirivalveamet

Pärnu maakohus mõistis täna politseis töötava Marite (35) süüdi väärteomenetluses teadvalt ebaseadusliku otsuse tegemises ja määras rahalise karistuse 200 päevamäära ulatuses ehk 4000 eurot.

Pärnu maakohtu kohtunik Piia Jaaksoo selgitas kohtuotsust kuulutades, et kohtuvälisel menetlejal on nii õigused kui ka kohustused, et teha väärteoasjas õige otsus. Kiirmenetluse üheks eelduseks on, et väärteo toimepanemise asjaolud on selged.

«Väärteoasjas kiirmenetluse otsuse tegemise ajaks kogutud ükski tõend ei tõendanud menetlusaluse isiku poolt asja lõhkumist. Oidjärv menetlejana ei kogunud täiendavaid tõendeid. Oidjärve enda sõnade järgi kasutas ta otsuse tegemiseks menetlusvälist infot, mille põhjal aga karistamisotsust teha ei tohi,» kõneles kohtunik.

Postimees kirjutas juuli keskel, et prokuratuur süüdistas Lääne prefektuuris patrullpolitseinikuna töötanud naist selles, et ta tegi 2016. aasta veebruaris väärteomenetluses teadvalt vale otsuse.

Süüdistuse järgi määras 1982. aastal sündinud politseinik mehele kiirmenetluse otsusega 60-eurose trahvi selle eest, et väidetavalt oli mees sõbrapäeva varahommikul kell 5.30 Haapsalus Posti tänaval jalaga katki löönud ööklubis asuva peegli seina. Väidetava teoga kaasnenud varaline kahju oli 932 eurot. «Tegelikkuses puudusid väärteoasjas igasugused tõendid selle kohta, et mees oleks tahtlikult lõhkunud ööklubis asuva peegli ja tegelikult ta seda ei lõhkunud,» selgitas prokuratuuri pressiesindaja Jelena Filippova.

Postimees uuris juulis Lääne prefektuurilt, kuidas asi siis välja tuli ja kuidas politseinik oma tegu selgitas. «Menetluse huvides ei saa me avaldada, kuidas politseinik oma tegu põhjendas. Rikkumise avastas sisekontroll oma informatsioonile tuginede ja esitas süüdistuse,» ütles prefektuuri pressiesindaja Andra Jundas.

PPA kodulehekülje järgi töötab uurimise alla sattunud politseinik nüüd hoopis teises Eesti otsas Lõuna prefektuuris. Politsei kinnitusel ei ole kolimine seotud kõnealuse vahejuhtumiga, vaid politseiniku elukoha muutusega.

Süüdimõistetult mõisteti menetluskuluna välja 1026,60 eurot. Kohtuotsusele on õigus esitada kaebus 15 päeva jooksul Tallinna ringkonnakohtule.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles