Zapadit jälgiv Eesti kolonelleitnant: võib-olla on siin rohkem sõdureid, aga me pole neid näinud (9)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Õppustel Zapad 2017 Valgevene kaitseministeeriumi programmis õppust jälgiva kolonelleitnant Kaupo Kiisi sõnul pole tema õppustel oma kogemuse põhjal suurt sõdurite hulka näinud, aga võib-olla on kusagil mujal rohkem sõdureid.

Õppuse üheks peamiseks küsimuseks on lääneriikides kujunenud see, kas Zapadil osaleb tõesti 12 700 sõdurit, nagu väidavad Venemaa ja Valgevene ametlikud allikad või on sõdureid oluliselt rohkem, kuni 100 000, nagu kahtlustavad NATO allikad.

«Me ei ole näinud suuri inimeste hulkasid. Eile osales maavägede õppusel 2300 inimest. Tänasel harjutusel pidi olema 145 sõdurit, need ei anna kuidagi sellist numbrit kokku. Võib-olla kusagil mujal on veel sõdureid, aga meie ei ole seal käinud,» ütles Kiis.

Kolonelleitnant lisas, et õppusel osalejate arvu on keeruline hinnata.

Valgevene kutsus õppust jälgima kaks inimest Eestist, Lätist, Leedust, Ukrainast, Poolast, Norrast ja Rootsist. Kõik nimetatud riigid saatsidki kohale kaks esindajat.

16.- 20. septembrini toimuvas programmis osalejatele näidati kolme polügooni. Pühapäeval nägid vaatasime õhuüksuste harjutust, teisipäeval maavägede lahingut ja täna õhukaitseüksuste tegevust. Pühapäeval käisid vaatlejad Ružanski, esmaspäeval Osipovitški ja teisipäeval Domanovo polügoonil.

«Meile on tehtud programm, mida pidi me liigume. Polügoonid asuvad üksteisest päris kaugel ja päris palju aega veedame autobussis ühest kohast teise sõites. Aga see, mida meile näidatakse ja kuidas meid briifitakse, tundub vastavat asjadele, mis toimub,» rääkis Kiis.

Kommentaarid (9)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles