Koalitsiooniparteide toetus on aprillis veidi kasvanud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Scanpix / kollaaž Katri Karing

BNS-i tellitud Emori uuringu kohaselt on koalitsiooni kuuluvate Reformierakonna ning Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) populaarsus aprillis veidi kasvanud.

Erakondade reitingu edetabelit juhib uuringu kohaselt jätkuvalt Reformierakond, keda veebruaris toetas 28, märtsi lõpus ja aprilli algul 30 ning aprillis 31 protsenti valijatest. Reformierakonnale järgneb viimase paari aasta madalaima toetusega Keskerakond, kelle reiting oli veebruaris 25, kuu pärast valimisi 24 ning aprillis 22 protsenti.

Nagu Reformierakond on aprillis oma populaarsust veidi kasvatanud ka IRL, keda veebruaris pooldas 21, kuu pärast valimisi 18 ja aprillis 19 protsenti inimestest.

19 protsendi tasemel püsib toetus ka Sotsiaaldemokraatlikul Erakonnal (SDE), kelle populaarsus on uuringu järgi suurenenud alates eelmise aasta septembrist, mil parteid toetas vaid kaheksa protsenti valimisealistest kodanikest. Tänavu jaanuaris pooldas sotsiaaldemokraate 14, veebruaris 16 ja pärast valimisi 19 protsenti inimestest.

Uuest riigikogust välja jäänud Eestimaa Roheliste populaarsus on tõusnud aasta alguse neljalt aprillis viiele, Rahvaliidu oma aga vähenenud kahelt ühele protsendile.

Reformierakonna peasekretäri Martin Kuke sõnul näitab erakonna toetuse kasv, et Eesti inimesed toetavad valitsusprogrammi elluviimist.

Ka IRL-i poliitikasekretäri Margus Tsahkna sõnul püsib inimeste toetus koalitsioonierakondadele endiselt kõrge, mis tähendab, et valimistel saadud mandaat erakondade põhilubaduste elluviimiseks on suur. Opositsioonilise Keskerakonna toetust on tema hinnangul langetanud erakonna juhtimiskriis.

Keskerakonna peasekretär Priit Toobal nentis, et erakonna toetuse vähenemises pole midagi üllatavat. «Viimastel kuudel on mõned erakonna liikmed isikliku ego tõstmise eesmärgil püüdnud erakonda avalikkuse silmis nõrgestada. Kogemused on näidanud, et selline tegevus ei ole ühegi erakonna toetust tõstnud,» ütles ta BNS-ile.

SDE peasekretäri Kalvi Kõva hinnangul peaksid Keskerakonna juhid toetuse langemise põhjuseid otsima erakonna seest ja pidama selle üle tõsiselt nõu. Tema sõnul tuli eelmisel sügisel sama teha SDE-l, kui partei toetus langes väga madalale.

Erakonna praegune, 19-protsendiline reiting, millest ühe protsendipunkti võrra kõrgem on SDE toetus olnud vaid 2004. aasta eurovalimiste ajal, näitab Kõva sõnul aga seda, et seni tehtud tööd tuleb jätkata. «Seda on hea teada, kuid see pole põhjus, et lasta järve ääres jalad vette. Loorberitele ei tohi puhkama jääda,» lisas ta.

Erakondade igakuise populaarsusuuringu käigus küsitles TNS Emor 30. märtsist 20. aprillini 842 valimisealist kodanikku. Neid vastanuid, kes ei osanud eelistada ühtki parteid, oli aprillis 23 protsenti. Viimaseid erakondade toetusprotsentides ei arvestata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles