Joomakaaslase aknast alla visanud naine ja mees lähevad vangi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tairo Lutter / Postimees

Tartu maakohus saatis kolmapäeval aastateks vangi mehe ja naise, kes süüdistuse järgi viskasid joomakaaslase teise korruse aknast välja, tekitades viimasele raskeid vigastusi.

Kohus tunnistas Hardi Lübecki (32) ja Hilja Kozeri (31) süüdi eluohtliku tervisekahjustuse tekitamises ning mõistis mõlemale viieaastase vangistuse. Kuna kriminaalasi lahenes lühimenetluses, vähendas kohus seadusest tulenevalt karistust ühe kolmandiku võrra, mistõttu lõplikuks karistuseks jäi mõlemale süüdistatavale kolm aastat ja neli kuud vangistust. Karistuse hulka arvatakse mõlemal eelvangistuses juba ära kantud kaks päeva. Kozeri puhul liideti karistusele talle varasema kohtuotsusega mõistetud karistus ja arvati sellest maha eelmise karistuse ärakantud osa. Kokku jääb selle tulemusel Kozeril kanda kolm aastat, viis kuud ja 10 päeva vangistust. 

Lõuna eingkonnaprokuratuuri süüdistuse kohaselt tarbisid süüdistatavad koos kannatanuga käesoleva aasta 16. veebruaril Põlva maakonnas Orava külas Lübecki kodus ühiselt alkoholi, kui ühel hetkel tekkis nende vahel tüli. Tüli käigus viskasid Kozer ja Lübeck teise korruse aknast kõigepealt välja tugitooli. Seejärel haarasid nad kahekesi 60-aastasel mehel õlgadest ja jalgadest ning viskasid ta samuti aknast alla.  

Kohus leidis, et kohtualuste tegu oli julm ja küüniline ning süü märkimisväärne. Kohus leidis, et nii kannatanu aknast väljaviskamine kui ka tema lamama jätmine kukkumiskohta ilmestavad süüdistatavate lugupidamatust teise inimese tervise ja elu vastu. Lübeck ja Kozer jätkasid pärast kannatanu aknast väljaviskamist alkoholi tarvitamist ja ei muretsenud mitte selle pärast, mis kannatanust saab, vaid püüdsid välja mõelda vale, et kiirabile juhtunut selgitada. Samuti ei tulnud süüdistatavad ise häirekeskusesse helistamise mõttele, seda vajadust märkisid hoopis tunnistajad.

Karistust mõistes leidis kohus, et Lübecki kohtueelsel uurimisel väljendatud kahetsus on küll formaalselt arvestatav karistust kergendava asjaoluna, kuid tema käitumine vahetult pärast tegu ei kajastanud mingit kahetsust. Kozeri puhul kohus karistust kergendavaid asjaolusid ei tuvastanud.

Mõlemad süüdistatavad on varem kriminaalkorras karistatud ja mõlemad on ka varem toime pannud vägivaldseid tegusid. Kuna varasemad karistused ei ole nende suhtumist vägivalda muutnud ega mõjutanud õiguskuulekalt elama, on kohtu hinnangul põhjendatud mõlemale reaalse vangistuse mõistmine.

Lõuna ringkonnaprokuröri Ülle Hõraku sõnul panid süüdistatavad alkoholi liigtarbimise tagajärjel toime väga jõhkra teo. «See on järjekordne näide sellest, kuivõrd mõtlematute tegudeni alkoholiga liialdamine inimese viia võib. On keeruline või suisa võimatu mõista, kuidas kaks inimest otsustavad oma ühise tuttava nelja meetri kõrguselt teise korruse aknast alla visata,» ütles prokurör. «Halvemal juhul oleks selline tegu võinud viia ka kannatanu surmani,» lisas Hõrak.

Prokurör jäi rahule, et kohus nõustus prokuratuuriga nii süüküsimuses kui ka seisukohaga, et süüdistatavaid tuleb karistada reaalse vangistusega.  

Menetluskuludena tuleb Lübeckil tasuda 885 eurot ja Kozeril 977 eurot. Lübeckil on varasemast üks kehtiv kriminaalkaristus ja Kozeril neli.

Kohtueelse menetluse viis läbi Lõuna prefektuur Lõuna ringkonnaprokuratuuri juhtimisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles