Rohelised reklaamisid oma valimisplatvormi ebaseadusliku muusika saatel (7)

Johannes Voltri
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erakond Rohelised räppisid oma valimislubadused laulu.
Erakond Rohelised räppisid oma valimislubadused laulu. Foto: Kaader Roheliste valimisvideost

Erakond Eestimaa Rohelised esitles oma kodulehel Tallinna kohalike valimiste valimisprogrammi bändi Imagine Dragons loo «Thunder» saatel ilma, et oleks selleks plaadifirmalt luba küsinud.

Veel eile hommikul võis minna erakonna Eestimaa Rohelised koduleheküljele ja uurida sealt ideede ja tegevuste kohta, mida erakond Tallinnas loodab korda viia, ning taustaks kostus valimisprogrammile automaatselt  Ameerika rokkbändi Imagine Dragonsi lugu «Thunder».

Imagine Dragonsi kohaliku esindaja Universal Music Balticsi turundusjuhi Marit Leksteini sõnul puudub erakonnal õigus niiviisi muusikat avalikult esitada. Seda pole tema sõnul varem plaadifirmalt ka taotletud. Lekstein sõnas, et selline tegevus on ebaseaduslik ja plaadifirmal on kavas algatada omapoolne juurdlus asjaolude täpsemaks väljaselgitamiseks. Ühtlasi on neil õigus esitada erakonnale arve loo kasutamise eest.

Roheliste juht Züleyxa Izmailova ütles, et ta oli loo ostnud iTunesi muusikapoest ja arvanud, et sellest piisab, et lugu kodulehele avalikult üles riputada. «Miks ma arvasin, oli see, et kuna iTunesis ja igal pool mujal saab seda lugu kuulata ilma selle eest maksmata, et ju siis sellest piisab,» põhjendas ta.

Leksteini sõnul oleks erakond pidanud alguses ühendust võtma kas plaadifirma või kirjastusega. Seejärel oleks loo omanik saanud tema sõnul otsustada, kas loo esitamist valimisprogrammi juures üldse lubada. «ITunesist ostmine tähendab, et nad küll omavad seda lugu, aga nad ei tohi seda avalikult esitada ega kasutada oma reklaamis ega kodulehel,» sõnas ta ja lisas, et sisuliselt reklaamis erakond nende toodet ilma luba küsimata.

Lekstein ütles, et tihti poliitilistel eesmärkidel lugusid kasutada üldse ei lubatagi. «Hoitakse eemale sellistest asjadest, et ikka muusika jääks muusikaks,» lausus ta. Tema sõnul on erakonnad tavaliselt teinud pigem ise muusikat, näiteks tellinud selle spetsiaalselt mõnelt heliloojalt, et võimalikke probleeme vältida.

Praeguseks on Izmailova sõnul lugu valimisprogrammi juurest eemaldatud. «Algatasin nüüd selle protsessi, et kõik oleks korrektne. Praegu vahepealseks ajaks võtsime loo veebilehelt maha, et kui asjad kõik jälle korras on, saaksime selle sinna tagasi panna,» ütles Izmailova.

Roheliste juht ütles, et tegu oli eksitusega ning juhtum ei peegelda kindlasti erakonna seisukohti autoriõigustesse. «Üldiselt leiame me muidugi, et loomeinimeste vaev on samasugune töö ja väärib tunnustust. See on inimeste leib ja selge see, et selle pealt tuleb ka maksta,» sõnas Izmailova.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles