Riigikohus ei rahuldanud EKRE kaebust e-valimiste tühistamiseks (8)

Liis Velsker
, päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimiste tulemused tegid Mart Helme meele mõruks.
Valimiste tulemused tegid Mart Helme meele mõruks. Foto: Liis Treimann

Riigikohus jättis tänase otsusega rahuldamata Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) kaebuse vabariigi valimiskomisjoni 6. septembri otsusele, millega ei keelatud kohaliku omavalitsuse volikogu korralistel valimistel elektroonilist hääletamist.

Riigikohus selgitas, et kohaliku omavalitsuse volikogu valimise seaduse paragrahvi 12 lõike 2 punkti 4 järgi on vabariigi valimiskomisjonil õigus mitte alustada elektroonilist hääletamist, kui elektroonilise hääletamise süsteemi turvalisust või töökindlust ei ole võimalik tagada nõuetekohase hääletamise läbiviimiseks.

Kuid valimiskomisjonil ei ole kohustust jätta elektroonilise hääletamisega alustamata mis tahes kahjuliku tagajärje saabumise võimalusele viitava teabe saamisel. Vabariigi valimiskomisjon peab seda meedet kohaldama, kui turvariski ärakasutamine ja sellest tuleneva kahjuliku tagajärje saabumine on komisjoni hinnangul otsuse tegemise ajahetkel teadaolevatel konkreetsetel asjaoludel piisavalt tõenäoline. Seejuures peab valimiskomisjon hindama ka seda, kas turvariski ärakasutamisest tulenevad võimalikud rikkumised elektroonilisel hääletamisel võivad mõjutada hääletamise tulemust olulisel määral.

Riigikohus ei näinud alust kahelda valimiskomisjoni kogutud teabe piisavuses ja elektroonilise hääletamise süsteemi turvalisusele antud hinnangu adekvaatsuses. Praegu teada olevate asjaolude põhjal on turvariski tegelikuks realiseerimiseks vajalik aja ning muude ressursside kulu piisavalt suur, et isegi turvariski realiseerumisel ei ole tõenäoline selle õigusvastane ärakasutamine sellises ulatuses, mis võiks mõjutada hääletamistulemusi.

Riigikohus märkis, et uute asjaolude ilmnemisel on vabariigi valimiskomisjon kohustatud uuesti hindama elektroonilise hääletamise turvalise läbiviimise võimalikkust ning kaaluma elektroonilise hääletamise ärajätmist.

Kui komisjon tuvastab elektroonilise hääletamise toimumise ajal, et turvariski ärakasutamine võib oluliselt mõjutada elektroonilise hääletamise tulemusi, siis tuleb elektrooniline hääletamine peatada või lõpetada. Kui aga turvariski on elektroonilisel hääletamisel ärakasutatud sellises ulatuses, mis vabariigi valimiskomisjoni arvates mõjutas või võis mõjutada juba toimunud hääletamise tulemusi oluliselt, peab valimiskomisjon (KOVVS § 12 seaduse järgi tunnistama elektroonilise hääletamise tulemused kehtetuks täies ulatuses või osaliselt ja korraldama kordushääletamise.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles