Wikileaks: Al-Qaeda ähvardas Euroopat tuumapommiga, kui bin Laden tapetakse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abu al-Libi
Abu al-Libi Foto: SCANPIX

Terroristliku rühmituse Al-Qaeda üks juhte Khalid Sheikh Mohammed ähvardas, et kui nende vaimne isa Osama bin Laden tapetakse, siis panevad nad Euroopasse peidetud tuumapommi plahvatama.

See ähvardus tuli ilmsiks Guantánamo vangilaagri ülekuulamistoimikutest, mis lekkisid avalikkusse rahvusvahelise paljastusorganisatsiooni Wikileaks kaudu, edastab news.com.au.

Wikileaks tegi need paljastused lihavõttepühade ajal. Guantánamo dokumente on kokku 779.

Briti väljaanne The Telegraph sai osaga neist dokumentidest tutvuda. Neist paljastub, et kuveitlasest Sheikh Mohammedil oli mitmeid terroristlikke plaane lääneriikide vastu.

Ka seisab neis dokumentides ähvardus USA-le, et seda riiki ootab ees «tuumapõrgu».

Sheikh Mohammedi peetakse 2001. aasta septembri terrorirünnakute autoriks.

Ta arreteeriti 2003. aastal Pakistanis ja ootab praegu Kuubal Guantánamos sõjakohut.

Ülekuulamisdokumentides seisab, et Euroopat ohustavast tuumapommist rääkis ka liibüalane Abu al-Libi. See mees vastutas tuumapommi lõhkemise eest, kui Osama bin Laden tabatakse või tapetakse.

USA on kulutanud palju inimressurssi ja raha, saamaks teada, kas Al-Qaedal on tuumamaterjali. Dokumendid ei paljastanud, mida teada on saadud.

USA võime teeb murelikuks ka väide, et terroristid võivad lääneriikides kasutada mingeid uusi keemiarelvi või siis niinimetatud räpaseid pomme. Selles on tavaline lõhkeaine segatud tuumajäätmetega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles