Tiibeti poliitiliseks juhiks valiti Harvardi õigusteadlane

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiibeti eksiilvalitsuse uus peaminister Lobsang Sangay.
Tiibeti eksiilvalitsuse uus peaminister Lobsang Sangay. Foto: SCANPIX

Tiibeti eksiilvalitsuse peaministriks valiti 43-aastane Harvardi ülikooli teadlane, rahvusvahelise õiguse ekspert Lobsang Sangay, kes võtab Tiibeti usujuhilt dalai-laamalt üle tolle poliitilised kohustused.

Sangay poolt hääletas 55 protsenti neist eksiilis elavatest tiibetlastest, kes peaministrihääletusel osales, teatas Põhja-Indias Dharamsalas tegutsev eksiilvalitsus.

Kirde-Indias sündinud Sangay pole kunagi Tiibetit külastanud ja tema esiletõus tähendab suurt muutust – seni domineerisid eksiilis elavate tiibetlaste poliitilist liikumist vanemaealised ja usulise taustaga tegelased, vahendas AFP.

Dalai-laama teatas märtsis, et loobub Tiibeti poliitilise liidri rollist ning annab võimu üle uuele peaministrile.

75-aastane dalai-laama, kes tänavu suvel külastab ka Eestit, jätkab siiski endiselt Tiibeti vaimse juhina.

Sangay ütles eelmisel kuul AFP-le, et dalai-laamat ei saa keegi asendada. Sangay toetab dalai-laama pooldatud «keskteed», mille kohaselt oleks Tiibetile täielikust iseseisvusest parem «mõistlik autonoomia».

Olulisemates poliitilistes küsimustes paljuski dalai-laamale alluva Tiibeti eksiilvalitsuse peamine ülesanne on aidata kaasa Indias elavate tiibetlaste heaolule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles