Välispoliitika instituut ja kaitseuuringute keskus ühinevad

Liis Velsker
, päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ELi välispoliitika kõrge esindaja Federica Mogherini ja Eesti välisminister Sven Mikser.
ELi välispoliitika kõrge esindaja Federica Mogherini ja Eesti välisminister Sven Mikser. Foto: AP/Scanpix

Välisminister Sven Mikser ja kaitseminister Jüri Luik allkirjastavad täna heade kavatsuste kokkuleppe Eesti Välispoliitika Instituudi ja Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse ühendamiseks. 

 

Välisminister Sven Mikseri selgitusel on Eesti liialt väike kahe riigi poolt rahastatud mõttekoja tegevuseks. Välisministri sõnul soovivad nad kaitseministeeriumiga ühendada ressursid ja luua rahvusvaheliselt konkurentsivõimelisema ja tulemuslikuma keskus.

Mikser ütles, et välisministeeriumi selge huvi on ühinemise käigus säilitada Välispoliitika Instituudi nimetus ning et ühendatud asutus jätkataks samade uurimisvaldkondadega tegelemist, millega seni on instituut tegelenud. «Transatlantilised suhted, Euroopa Liit ja selle tulevik, arengud Venemaa ja Euroopa Liidu idapartnerite juures on teemad, mille puhul peab ka uus organisatsioon jätkuvalt kätt pulsil hoidma,» loetles ta. 

Välisminister lisas, et Välispoliitika Instituut on 17 tegevusaasta jooksul muutunud omas valdkonnas tuntud brändiks ja kannab Eestis kindlasti juhtrolli välis- ja julgeolekupoliitika teemade analüüsimisel ja avalikkusele selgitamisel.  

Kaitseminister Jüri Luik sõnas, et kahe mõttekoja ühendamise otsus soodustab veelgi julgeolekupoliitika alaseid uuringuid Eestis. Ta lisas, et on veendunud, et ühinemise järgselt tekkivast sünergiast võidavad nii Kaitseuuringute Keskus, Välispoliitika Instituut kui ka kõik Eesti välis- ja kaitsepoliitika huvilised. 

Heade kavatsuste kokkulepe allkirjastamise järel, alustavad sihtasutuste juhatused konsultatsioone ühinemislepingu sõlmimiseks. Läbirääkimiste järel on peab sihtasutuste ühendamise heaks kiitma valitsus. Ühine sihtasutus alustab plaanide kohaselt tööd 1. jaanuaril 2018. 

Sihtasutus Eesti Välispoliitika Instituut loodi 2000. aastal toonase välisminister Toomas Hendrik Ilvese algatusel. Rahvusvaheline Kaitseuuringute Keskus (RKK) asutati vabariigi valitsuse korraldusega 31. märtsil 2006. aastal. Asutajaõigusi määrati teostamakaitseministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles