Riigid kaaluvad sanktsioonide kehtestamist Süüriale

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Videokaader Daraa linnast, kus Süüria võimud on opositsiooni kinnitusel kasutanud meeleavalduste maha surumiseks ka tanke.
Videokaader Daraa linnast, kus Süüria võimud on opositsiooni kinnitusel kasutanud meeleavalduste maha surumiseks ka tanke. Foto: SCANPIX

Kuigi Süüria võimud jätkavad meeleavaldajate jõhkrat mahasurumist, pole suurriigid jõudnud kokkuleppele, milliseid meetmeid Damaskuse suhtes rakendada.

Prantsusmaa, Suurbritannia, Saksamaa, Itaalia ja Hispaania võimud kutsusid täna välja Süüria suursaadikud, et mõista hukka Damaskuse tegevus meeleavalduste mahasurumisel, ning nõuda Süüria presidendilt Bashar al-Assadilt verevalamise lõpetamist, vahendas uudistevõrk AFP.

Ülehomme kogunevad Euroopa Liidu liikmesriikide esindajad aga Brüsselisse, et arutada võimalike sanktsioonide kehtestamist Süüriale.

ELi välispoliitikajuhi Catherine Ashtoni esindaja Michael Manni sõnul kaalutakse kõiki võimalusi vägivalla lõpetamiseks. Sanktsioone toetab ka USA, kes on homseks kokku kutsunud ÜRO inimõiguste nõukogu eriistungi.

Analüütikute hinnangul ei ole üksmeele leidmine Süüria küsimuses aga lihtne, sest ÜRO Julgeolekunõukogu vetoõigusega liikmed Venemaa ja Hiina võivad sanktsioonidele vastu seista. Seni pole julgeolekunõukogu liikmed suutnud üksmeelele jõuda ning see on andnud Damaskusele aega meeleavaldused jõuga maha suruda.

Süüria opositsiooni teatel jätkasid julgeolekujõud ka täna demonstrantide vägivaldset mahasurumist. Inimõigusorganisatsioonide andmetel on kuus nädalat kestnud rahutustes hukkunud vähemalt 450 inimest, kuid Süüria võimud on tule avamist meeleavaldajate pihta järjekindlalt eitanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles