Jõhvi Eesti spordi pealinnaks!

Sisuturundus
, reklaamartiklite toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Idee autor Teet Enok
Idee autor Teet Enok Foto: sportfoto.com

Kas on võimatu ette kujutada, et Ida-Virumaa muutuks tuimast kaevanduspiirkonnast kultuuri- ja elu tuiksooneks?   

Valimisliit Jõhvi üks juhtfiguure, harrastussportlane ja ettevõtja Teet Enok usub, et sihipärane tegevus Jõhvi kujundamisel Eesti spordipealinnaks annab Ida-Virumaale uue hingamise. „Jõhvi tuleb teha Eesti spordipealinnaks,” kinnitab ta.

Teet Enok on ise spordiga sina-peal. Jookseb, suusatab ja sõidab rattamaratone ning on harrastaja triatlonisportlane.

Sporti ja kodukanti armastades on tekkinud esmapilgul hullumeelne, kuid teostatav idee – Ida-Virumaa võiks olla Eesti arvestatavaim spordipiirkond. „Kultuuri-Spordi ministeerium Virumaale! Spordiministeerium Jõhvi, kultuuriministeerium Rakverre...” mõtiskleb visionäär. Ka tema valimislause on sportliku suunaga: „Liikuv Jõhvi!”

Jõhvi kavandatava Pargi Keskuse kavand kuhu on planeeritud jäähall ja ujula. Foto: 
Jõhvi kavandatava Pargi Keskuse kavand kuhu on planeeritud jäähall ja ujula. Foto: Foto: Zoroaster OÜ

Kui oluline sport teile on?

Pean ennast aktiivseks rahvasportlaseks. Olen läbinud mitmeid maratone ja triatlone. Aastas läbin tuhatkond kilomeetreit suusatades, joostes, rattaga ja ujudes. Pean sporti heaks puhkuseks.

Kuidas tekkis mõte, et Jõhvi võiks kujuneda Eesti spordipealinnaks?

Ida-Virumaad on aastakümneid peetud eelkõige kaevanduspiirkonnaks. Samas tehakse meie kandis innukalt sporti. Meil on leitud vahendeid korralike staadionite jaoks. Kohtla-Järvel ja Narvas on jäähallid. Jõhvi planeeritakse uut ujulat-jäähalli. Kõik see kokku tähendab suurepärast kompleksi näiteks jäähokiturniiride korraldamiseks.

Meetmete abil on Kohtla-Järvele plaan ehitada ujula, kergejõustiku väljak ja spordikompleks; Aidusse veespordikeskus sõudekanaliga, Kiviõlis on plaani täiendada seiklus- ja mäesuusakeskust, kus teisel pool mäge asub arvestatav motokeskus.

Alutaguse oli möödunud talvel Haanja kõrval ainuke piirkond Eestis, kus olid loodusliku lumega läbi hooaja kasutatavad suusarajad, samuti on seal arvestatav seikluspark.

Piirkonnas on suurepäraseid puhke- ja taastusvõimalusi, näiteks Toila, Saka ja Narva-Jõesuu spaad. Sillamäel on paljude võimalustega treeningkeskus.

Lühidalt – juba toimivaid ja rajamisel olevaid komplekse ja võimalusi on väga palju, nüüd oleks vaja need süsteemselt kokku liita ja üheskoos toimima panna.

Kust inimesed sportima tuleksid?

Ida-Virumaa on suurepärane piirkond spordilaagrite korraldamiseks, ta on paari tunni kaugusel Tallinnast, Tartust ja Peterburist. Vaja oleks taasavada laevaühendus Kotkaga. Meie kasuks räägib keelekeskkond, arvestatav teenindus ja kõrge turvalisuse tase.

Mu enda tütar käib Küprosel-Portugalis laagrites – sama hästi võiksid portugallased-kreeklased tulla Ida-Virumaale näiteks jääspordilaagritesse. Korralikke võistluspaiku otsivad meie endagi Eesti spordivõistluste korraldajad.

Kuidas saaks antud plaani käivitada?

Jõhvi vallaga eesotsas võiksid Ida-Virumaa omavalitsused koostöös riigiga vedada Ida-Virumaa sporditurismipiirkonnaks ja Jõhvi Eesti spordi pealinnaks. Sarnaselt on Ida-Virumaal arendatud tööstusalasid. Käivitamiseks on vaja moodustada institutsioon, kes hakkaks antud plaaniga sihipäraselt tegutsema koostöös teiste asutustega. Põhiline, et on olemas eesmärk, algatus ja vahendid. Kapitali osas on olukord ilmselgelt kõige keerulisem. Koha peal on tajutav investorite leige huvi lääne poolt ja tuntavalt konarlikud suhted idaga. Usun, et seda olukorda saab ühise pingutusega panna piirkonna huvides edukalt tööle. Vaja on koordineeritud ja entusiastlikku algatust.

Arvan, et aitab „kala“ jagamisest, tegeleme parem piirkonnas „õngega“!

Eesti Arhidektide Liidu Eesti 100 konkursi "JÕHVI HARIDUS- JA SPORDILINNAKUAVALIKU RUUMI NING PROMENAADIPIKENDUSE ARHITEKTUURIVÕISTLUSE" võidutöö Haridusmaastik nägemus koolistaadionist.
Eesti Arhidektide Liidu Eesti 100 konkursi "JÕHVI HARIDUS- JA SPORDILINNAKUAVALIKU RUUMI NING PROMENAADIPIKENDUSE ARHITEKTUURIVÕISTLUSE" võidutöö Haridusmaastik nägemus koolistaadionist. Foto: Eesti Arhidektide Liit


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles