USA relvajõudude juht avaldas Balti riikidele toetust

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Michael Mullen (vasakul) ja Läti president Valdis Zatlers.
Michael Mullen (vasakul) ja Läti president Valdis Zatlers. Foto: Reuters / Scanpix

Pärast kohtumist Vantaas oma Vene kolleegi kindral Nikolai Makaroviga sõitis USA relvajõudude juht admiral Michael Mullen Riiga, kus avaldas muu hulgas toetust ka Balti riikidele.


Kahe suurriigi relvajõudude juhid kohtusid Soomes algselt salajaseks planeeritud kohtumisel, et arutada võimalusi, kuidas parandada kahe riigi vahelisi suhteid, mida varjutavad augustikuine sõda Gruusias, Poola ja Tšehhi Vabariiki rajatav USA raketikaitsekilp ja Kosovo küsimus, vahendas AFP.

Mullen möönis pärast kohtumist, et USA ja Venemaa suhted on Gruusia sündmuste tõttu muutunud ja kaks riiki seisavad silmitsi «oluliste väljekutsetega».

«Ma toonitasin kohtumisel, et isegi kõige tumedamatel külma sõja päevadel me jätkasime üksteisega suhtlemist,» lisas Mullen, kes hindas kohtumist positiivseks.

Ka peagi ametist lahkuva USA kaitseministri Robert Gatesi kinnitusel ei tähendanud kohtumine, et kahe riigi vahelised suhted oleks taas normaalsed, kuid ta rõhutas, et läbirääkimised Venemaa relvajõudude esindajatega pole kunagi halb idee.

Mulleni sõnul järgnevad kohtumisele ka konkreetsed sammud, kuid ta ei soovinud täpsustada, mis laadi need on. Siiski pidas ta oluliseks koostöö jätkamist Venemaaga, tuues konkreetselt välja Iraani tuumaprogrammi küsimuse.

Makarov avaldas lootust, et Venemaal õnnestub juba sel aastal suhted NATOga uuesti üles sulatada ja kinnitas, et avab alalised sõjabaasid separatistlikes Lõuna-Osseetias ja Abhaasias. Siiski kinnitas Makarov, et NATO-Vene Nõukogu töö sõltub USA otsusest, kirjutas Washington Times.

NATO esindaja sõnul pole alliansi liikmesriikide esindajad arutanud ega matnud ka maha septembris katkestatud kontakte Moskvaga.

Mullen sõitis pärast kohtumist oma Vene kolleegiga otse Lätisse, et avaldada toetust julgeoleku pärast muretsevatele Balti riikidele.

«Üks põhjus, miks ma siin olen, on saata väga selge kindlustunde sõnum,» ütles Mullen kohtumisel Läti presidendi Valdis Zatlersiga ja lisas, et NATO ei saa aktsepteerida Venemaa käitumist Gruusias. Riias kohtus USA relvajõudude juht ka Läti kaitseministriga ja kaitsevägede juhatajaga.

«Ma usun, et meile kõigile on väga oluline riike rahustada - eriti Balti riike [võttes arvesse] nende ajalugu, [Venemaa] lähedust ja eelnevaid suheteid,» lisas Mullen, kes toonitas, et Läti on NATO-le oluline partner.

Mullen kinnitas muuhulgas, et NATO õhuturbe missioon Balti riikides kestab 2011. aastani, kuid Läti riigipea andis mõista, et Läti soovib ka selle jätkumist, vahendas leta.lv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles