Galerii: kuninglike pulmade tähistamine Eestis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Suurbritannia saatkond Eestis korraldas Sõpruse kinosaalis tubase tänavapeo, kus üheskoos vaadati BBC otseülekannet prints Williami ja Kate’i pulmadest.

«Inglismaal on praegu palju tänavapidusid, seetõttu püüdsime ka oma peo teha nagu inglise tubase tänavapeo: meil on võileivad, salat, meil on pulmatort, joogid… aga kõik on väga lihtne ja meelega mitteformaalne,» tutvustas pidu võõrustanud Suurbritannia suursaadik Eestis Peter Carter.

Suursaadik oli pulmade tõttu ilmselgelt elevil ja rõõmus. «Olen täna internetist lugenud kõikvõimalikke uudiseid juba kella poole seitsmest alates. On lihtsalt imeline päev!» sõnas ta Postimees.ee’le.

«Britid võtaks Kate’i vastu igal juhul, kuid ta on eriti teretulnud seetõttu, et ta on nii imeline isiksus, ta on nii avatud, loomulik ja ligipääsetav. Mulle tundub, et inimesed armastavad ja austavad teda seetõttu ja ootavad väga teda kuninglikku perekonda,» lausus Carter.

Pidu toimus vabas õhkkonnas - külalised oli ju tulnud oma tööpäevast vaid lõunaaega veetma, nii et polnud uhkeid tualette ega pidulikke kõnesid. Laual olid võileivad ja tort, pakuti inglise siidrit, õlu ja vahuveini. Suure ekraani äär oli kaunistatud lipukestega ning inglise lippe ja pruutpaari pilte oli mitmel pool. Pärast esimest jutuvada istuti toolidele ja võileibu maitstes hakati sündmust suurel ekraanil nautida.

Briti saatkonna kaitseatašee abi Matthew Hayes ütles, et tegu on kõigi brittide suurpäevaga. «Olen tänase päeva üle väga õnnelik. Ma olen saatkonna teenistuja, nii et allun otseselt kuningannale,» põhjendas ta oma erilist tunnet.

«Nad on väga õnnelik paar ja need pulmad on kindlasti hea reklaam Ühendkuningriigile,» lisas Hayes. Ta kiitis ka pruudi elegantset kleiti. Tema naiseõde Vicky Carhill lisas, et Kate meenutab talle printsess Dianat.

Monarhia ühendab rahvast

Iiri suursaadik Peter McIvor tõdes, et tore on koos brittidega nende suurpäeva tähistada. «Kuninglik pulm on loomulikult kogu briti rahvale suur sündmus. Tore, et nad saavad nii suurelt seda tähistada, eriti arvestades majanduslikult rasket aega, mis valitseb nii Ühendkuningriikides kui teistes Euroopa riikides,» sõnas ta.

«Tundub, et Kate on rahva printsess, sest olen kuulnud britte teda võrdlemas juba Dianaga,» ütles Suurbritannias ettevõtluskonkursi võitnud ja seal nüüd neli kuud firmat käivitav Eesti ettevõtja Mihkel Tikk. «Tänased pulmad on nende jaoks kindlasti väga oluline sündmus, meile lihtsalt kena vaadata,» sõnas Mihkel Tikk.

«Kui arvestada, et Windsorite perekond on palju saanud räsida ja neil on olnud jamasid, siis nüüd hakatakse seal uuesti stabiilsust otsima,» arvas ta. «Monarhia ja traditsioonid on ilusad. Brittidele on monarhia erinevatel aegadel palju appi tulnud – näiteks Esimese ja Teise maailmasõja ajal oli just monarhia see, mis rahvast ühendanud vaatamata poliitilistele erimeelsustele.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles