Tammemägi: Kutseri sõnul kooskõlastas ta reklaami linnapeaga

Liis Velsker
, päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Harju maakohtus astusid Keskerakonna endise liidri Edgar Savisaare kriminaalprotsessil tunnistajapinki Põhja-Tallinna linnaosavanema kohalt mullu veebruaris lahti lastud Karin Tammemägi ja kriminaalkaristuse tõttu riigikogust lahkuma pidanud Lauri Laasi.

Tammemägi tuli ütlusi andma enne 2013. aasta kohalikke valimisi tehtud reklaamide kohta, mille eest Priit Kutserit ja Edgar Savisaart süüdistatakse omastamises.

Tammemägi meenutas, et kevadel-suvel tegi Kutser ettepaneku tehauuest spordikompleksist reklaamplakat. Algsed plakati visandid erinesid tema sõnul oluliselt sellest, mis hiljem avalikult üles läks. Tammemägi rääkis, et tema tegi ettepaneku teha plakati tegemisel parandusi. Tammemägi selgitas, et põhjendus plakati tegemiseks oli, et kodanikud saaksid saama informatsiooni, mis ja kuhu tuleb. Tammemägi ütles, et tegi endapoolsed ettepanekud, kuid kui plakat üles sai, oli see tema jaoks üllatus.

Lõppvarianti ta enda sõnul kahjuks ei näinud. «Ja see oli mulle pisut üllatuslik,» sõnas ta.

«Minu valikud olid kas koostöö Priit Kutseriga või üldse mitte mingisugust tööd.»

Seejärel Tammemägi küsis plakati kohta, mille peale Kutser vastas, et see sai kooskõlastatud linnapeaga. «Tema enda sõnul oli tal kõik kooskõlastatud ja läbi räägitud linnapeaga,» lausus Tammemägi ja lisas, et Kutseri sõnul oli ta saanud linnapealt kinnituse, et spordikompleks ka tuleb.

Priit Kutseri sõnul oli linnapeale see plakat meeldinud. Priidu väitel kooskõlastas ta seda linnapeaga, ei pidanud enam vajalikuks minuga kooskõlastada,» rääkis Tammemägi.

Tammemägi meenutas, et ta rääkis Edgar Savisaarega Priit Kutseri teemal, kuna nende omavaheline suhtlus ei olnud hea. «Põhimõtteliselt ma sain nii aru, et me peame koos edasi töötama,» kirjeldas ta vestluse sisu.

«Töösuhted peavad kas jätkuma ja ma pean sellega hakkama saama või need töösuhted peavad lõppema,» oli Tammemägi väitel Savisaare sõnum talle.

«Tänasel päeval ma ei oleks üldse lubanud taolist informeerimist. Kindlasti oli see lubamatu just sellisel kujul. Kui sellel oleks põhirõhk olnud sellel keskusel, siis ma usun, et see oleks olnud normaalne. Kõik sõltub kujundusest. See konkreetne plakat ei olnud sobilik,» lausus ta. Tammemägi ütles, et need on piiripealsed olukorrad ja kuigi see ei ole isegi maksumaksjale nii suur kulu, tuleks sellistest vaidlustest kohtus hoiduda.

«Isegi tol hetkel oli see minu jaoks ehmatav,» ütles Tammemägi ja lisas, et seda eriti seetõttu, et kuna tema märkustega ei arvatud. Esialgsel plakatil oli endise linnaosavanema sõnul näha keskuse arhitektuuri ja Kutseril olid seljas spordirõivad.

Tammemägi ütles, et Kutser oli tema jaoks alluvana allumatu ega täitnud tema korraldusi. Ta tõstatas teema korduvalt üles linnapea Edgar Savisaarega vesteldes. «Minu valikud olid kas koostöö Priit Kutseriga või üldse mitte mingisugust tööd,» ütles Tammemägi Savisaare kaitsja Oliver Nääsi küsimustele vastates.

Tammemägi rääkis, et tema enda kaebus tema ametist vabastamise kohta vaeb kohus praegu teises astmes. Esimene aste endise Põhja-Tallinna linnaosavanema kaebust ei rahuldanud.

Tallinna linnakantselei esitas mullu juuni keskel Põhja prefektuurile kuriteoteate, milles väideti, et Põhja-Tallinna linnaosavanema ametist vabastatud Karin Tammemägi on omastanud linnale kuuluva sülearvuti. Linnavara omastamise kahtlustus aga kinnitust ei leidnud. Tammemägi ütles täna kohtus, et uurija ütles talle, et ta võiks hoopis ise esitada süüdistuse valesüüdistuse esitamise pärast.

Vandeadvokaadi Nääsi küsimusele, kas kogu see ametist vabastamine on olnud ebameeldiv, vastas Tammemägi, et selliseid asju on Tallinna linnas palju juhtunud.

Kohtunik küsis, et kuna Tammemägi on kaks korda kahtlustatavana üle kuulatud, siis kas teda on kuidagi uurija või prokurör või keegi muu mõjutatud kuidagi ütlusi andma. Tammemägi kinnitas, et on oma ütlustes olnud vaba.

Laasi: klipi eesmärk oli minu jaoks esimesest hetkest selge

Eraviisilisele jälitustegevusele kihutamises kriminaalkorras süüdi mõistetud ja riigikogust lahkuma pidanud keskerakondlane Lauri Laasi nimetas Savisaart kohtu ees oma sõbraks.

Laasi meenutas, et töötas «Tallin liigub!» kampaania tegemise ajal 2013. aastal riigikogu liikmena. Reklaami sattus ta Pettai kaudu. «Kuidas ma sinna klippi sattusin – helistati produktsioonifirmast,» jutustas ta. Laasi meenutas, et telefonis öeldi, et Paavo Pettai vajab abi ja kas ta saaks selga panna sportlikud riided ja tulla kohale.

Reklaamikorraldajate käsul tuli Laasi kirjeldusel joosta punktist A punkti B ja tagasi. «Klipi eesmärk oli minu jaoks esimesest hetkest selge – propageerida inimeste seas sportimist ja kutsuda inimesi spordiga tegelema,» lausus ta. Savisaar osales kepikõnni stseenis.

«Ma ei läinud Pettai juurde ega hakanud mingeid küsimusi küsima. Meie roll oli seal – nagu reklaamiinimeste keeles öeldakse – keha teha. Meie kõigi jaoks oli kergendus, kui see läbi sai,» lausus Laasi.

Laasi rääkis, et tema seal mingit huvide konflikti ei näinud. Ta meenutas, et reklaamis osales ka üks professionaalne jooksja Liina Tšernov. «Tundus, et nemad olid kõige õnnelikumad, et said Edgar Savisaare oma klippi,»  märkis Laasi sügisjooksu korraldajate kohta.

Linna õigusdirektor Lello: tegu ei olnud valimisreklaamiga

Tunnistajapinki astunud Tallinna linna õigusdirektor Priit Lello meenutas, et töötas 2013. aastal samuti Tallinna Linnakantseleis õigusteenistuse juhina, kus tema ülesandeks on linna õigusküsimuste koordineerimine.

Lello selgitas, et allkirjastas lepingu eakatele mõeldud teavituskampaania tegemiseks. Leping sõlmiti 2013. aastal aprillikuus.

Lello selgitas, et leping oli allkirjastamiseks seaduslik, kuna avalike suhete osakonna selgitusel oli tegemist teavitustegevusega Tallinna linna eakatele. See on Tallinna linna ülesanne. Samuti on teavitus ka üks linna avalike suhete teenistuse põhiülesandeid. Üks infoallikas oli tunnistaja sõnul avalike suhete direktor Ain Saarna, kes kinnitas, et tegu on teavituskampaaniaga.

Õigusdirektor meenutas, et erakondade rahastamise järelevalve komisjonile vastust koostades kuulasid nad ära kõik osapooled. «Keegi mulle küll pole andnud ülesannet vastata ühel või teisel moel,» lausus ta ja lisas, et nad küsisid linna ametiasutustelt nende seisukohta teavituskampaania kohta.

Riigiprokurör Steven-Hristo Evestus küsis, kas õigusdirektor oskab anda hinnangut, kas avalikkuse ette jõudnud klippide puhul on tegu valimisreklaamiga või teavituskampaaniaga? Lello vastas, et tema ei oska teiste klippide kohta anda hinnangut. Oma vastuses ERJK-le ja teistele selgitas linna õigusteenistus, kust tulevad ühelt poolt linnavalitsuse teavitustegevusee alused ning teisalt edastasid nad ekspertide arvamusi riigikontrollile ja kaitsepolitseiametile.

«Minu hinnangul teavituste puhul ei ole tegu valimisreklaamiga,» märkis ta.

Reklaamiasja episoodid

Riigiprokuratuurile erakondade rahastamise järelevalve komisjonilt ja riigikontrollilt laekunud informatsiooni järgi oli 2013. aastal Tallinna linnavalitsuse eelarvest tasutud reklaamide eest, mis ei ole olnud suunatud kohaliku omavalitsuse eesmärkide täitmiseks, vaid millega rahastati Keskerakonna reklaamikampaaniat. Jutt käib kuuest reklaamklipist:

1) Tallinna ettevõtlusameti korraldatud lasteaedade renoveerimise teemalise reklaamikampaania raames tehtud «Igale lasteaiale uus mänguväljak» reklaamklipp, milles kesksel kohal oli Edgar Savisaar ning mis oli eetrisse antud kohaliku omavalitsuse valimiste eelsel perioodil ehk sama aasta augustis;

2) Tallinna spordi- ja noorsooameti korraldatud SEB Tallinna maratoni teemaliste treeningute läbiviimise reklaamkampaania raames Tallinna maratoni reklaamklipp, milles osales Savisaar ning mis oli eetris samuti valimiste eelsel perioodil ehk sama aasta augustis;

3) Tallinna sotsiaal- ja tervishoiuameti tellitud eakatele suunatud teenuste teemaline reklaamklipp, mis kujutas Savisaart ja Keskerakonna liikmeid Merike Martinsoni, Taavi Aasa, Arvo Sarapuud, Kalle Klandorfi ja Mihhail Kõlvartit ning mis oli eetris valimisteaasta septembris ja oktoobris;

4) Tallinna spordi- ja noorsooameti tellitud Hiiu staadioni teemaline reklaam, mis kujutas Keskerakonna liikmeid Arvo Sarapuud, Jaanus Mutlit ja Edgar Savisaart. Nimetatud reklaam telliti valimiste aktiivse agitatsiooni perioodile vahetult eelneval ajal ja aktiivse agitatsiooni perioodil, mil poliitiline välireklaam oli keelatud;

5) Kohaliku omavalitsuse valimiste teemaline reklaamkampaania, milles oli kesksel kohal Edgar Savisaar, kes esitas üleskutse osaleda 20. oktoobril kohaliku omavalitsuse volikogu valimistel. Nimetatud reklaam oli eetris sama aasta septembris ja oktoobris;

6) Reklaam, millel Priit Kutser Põhja-Tallinna asevanemana esitab lubaduse kahe aasta pärast Põhja-Tallinnas valmiva spordikompleksi kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles