USA ekspert: aeg ei ole veel e-valimisteks küps

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dr. Barbara Simons.
Dr. Barbara Simons. Foto: Wikipedia

USA e-valimiste ja it-turvalisuse ekspert dr Barbara Simons ütles videosalvestuses, mida näidati eilsel omavalitsusfoorumil, et ta sooviks väga, et internetihääletus oleks praegu toimiv, kuid paraku polevat aeg selleks veel küps.

Kohal viibinud it-inimeste kinnitusel oli tegemist salvestusega Simonsi esinemisest 17. märtsil Brüsselis toimunud Europarlamendi üritusel Science and Technology Options Assessment. Ühe osalenu sõnul paistis, et seda videot on ka monteeritud.

«Ma saan kindlasti aru selle idee veetlusest. Ma arvan, et me kõik saame sellest aru. Ma nõustun ka eelmise kõnelejaga, et teoorias võiks hääletamine muutuda seninähtust palju turvalisemaks krüptograafias väljatöötatud tehnikaid rakendades, ent hetkel ei ole selleks kahjuks parim aeg ning minu ja paljude mu kolleegide arvates oleks viga e-hääletus kasutusele võtta,» kinnitas Simons.

«Üheks suureks lahendamata probleemiks on valija arvuti. Meil ei ole mitte mingeid võimalusi teha kindlaks, et valija arvutit ei kontrolli viirus. Ben Smythe'i ja Veronique Cortier' hiljuti ilmunud uurimustöös räägitakse privaatsusriskist, mille nad süsteemist avastasid. Nagu iga süsteemi puhul, tuleb siingi muretseda vigade, kas siis algoritmiprobleemide või tarkvaravigade pärast,» lisas ta.

Simonsi sõnul on kõikide valimiste puhul vaja aruandekohustust. «Internetihääletuse tulemusi ei saa üle lugeda. Seda sellepärast, et ülelugemiseks on vaja tegelikku häält, ent internetihääletuse puhul ei ole paberkandjal hääletussedelit. Kõik on korras, kui hääl on õige, ent mis juhtub siis, kui leitakse probleem? Isegi krüptitud süsteemide puhul, mis lubavad, et valija saab kinnitada oma hääle korrektset vastuvõtmist ning märkimist: mis juhtub siis, kui ma avastan, et minu häält ei võetud korrektselt vastu? Mis siis, kui ma olen ainus inimene, kes nii ütleb? Kas valimised korraldatakse uuesti? Mitut inimest on vaja, et valimised uuesti korraldada? Kui paljud inimesed üldse kontrollivad?» esitas Simons rea vastuseta jäävaid küsimusi.

«Kokkuvõtteks, probleeme tekitavad pahavara, valija arvuti ja serveri vastu suunatud rünnakud, insaideri oht. Ma ei jõudnud võltslehekülgedeni, spoofing ja phishing, ent see on jällegi krüptosüsteemide probleem. Valimistulemusi on võimatu kontrollida või üle lugeda, DoS rünnakud, «vale lipu» rünnakud, mis jätavad mulje, nagu tuleks rünnak kuskilt mujalt. Nii et kui USA-st ründate, siis jätate mulje, nagu tuleks see Iraanist. Seda eriti juhul, kui tahaksite nende kahe vahel sõda näha, nii et ka sellega on igasuguseid probleeme,» tõdes ekspert.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles