Simons: internetihääletus ei pruugi raha säästa

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dr. Barbara Simons.
Dr. Barbara Simons. Foto: Wikipedia

USA e-valimiste ja it-turvalisuse eksperdi dr Barbara Simonsi sõnul pole sugugi kindel, et internetihääletus aitab valimiste kulusid kokku hoida.


«Tavaliselt räägitakse, et internetihääletus säästab tavalise hääletamisega võrreldes palju raha, ent vaadata tuleb siiski tegelikkust,» ütles Simons videosalvestuses, mida näidati eile Tallinnas toimunud omavalitsusfoorumil.

«Näiteks Ühendkuningriikides asuvas Swindonis läks üks internetis antud hääl üle 44 korra kallimaks kui tavapärasel teel antud hääl. Jällegi pole selle konkreetse piloottesti puhul võimalik kontrollida, kas avalikustatud tulemused olid õiged või mitte,» rääkis ta.

Simons lisas, et samuti pole kindel, et internetihääletus tõstab hääletusaktiivsust. «Inimesed, kes seda uurinud ei ole, on konsensusel, et aktiivsus peaks tõusma, sest kõigile ju meeldib internet. Ent nagu ka eelmine kõneleja ütles, ei ole meil tõendeid selle tõestamiseks või ümberlükkamiseks. Mainiksin siinolijatele, kuna te arvatavasti ei ole väga kursis Honolulus toimunuga, et neil olid 2009. aastal kohalikud valimised, kus inimesed said hääletada ainult interneti või telefoni teel ning kus hääletusaktiivsus langes võrreldes kahe aasta taguste valimistega 83 protsenti,» lausus Simons.

Ühe kohal viibinud it-spetsialisti sõnul oli tegemist videosalvestusega Simonsi 17. märtsil toimunud Brüsselis toimunud esinemisest, mida oli vist ka monteeritud. Simons esines Europarlamendi üritusel Science and Technology Options Assessment.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles