Muuli: kurb ja halb, et IRL majamüügi detaile varjas

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IRLi endine maja Tallinnas Wismari ja Toom­puiestee nurgal.
IRLi endine maja Tallinnas Wismari ja Toom­puiestee nurgal. Foto: Priit Simson

Ajakirjanik Kalle Muuli ütles Raadio Kahe saates «Olukorrast riigis», et IRL pidanuks oma peakontori hoone müügi detailid ajakirjandusele kohe avalikuks tegema, kuna erakondadel on selleks moraalne kohustus.

Muuli sõnul osalevad erakonnad riigi valitsemises ega ole seega päris tavalised MTÜd, mis kohustab neid oma tegevusest avalikkusele aru andma. Ta taunis IRLi käitumist, mis seisnes algul kommentaaridest keeldumises ja seejärel seisukohas, et majamüügi detailid saavad avalikkusele kättesaadavaks siis, kui need kinnistusregistrisse jõuavad.

«Selge see, et need asjad tuleb avalikustada. On hea ja õige, et IRL seda avalikkuse survel ka tegi, aga kurb ja halb on see, et algul püüti öelda, et me ei avalikusta,» ütles Muuli.

Ka ajakirjanik Anvar Samost leidis, et kuna tegu on valitsuserakonna rahastamisega, pidanuks info varem avaldama. Samas rõhutas ta, et tegu pole vaid IRLi probleemiga, vaid kõigile Eesti erakondadele on rahaasjadest rääkimisel omane refleksiivne käitumine.

«Mitte midagi kahtlast, imelikku, kuritegelikku ostja nimes ega makstud rahasummas ei olnud, tegemist oli enam-vähem turuhinnaga ja ka ostja oli igati adekvaatne,» kirjeldas ta IRLi majamüüki. «Küsimus, miks me sellest kõigest räägime, on selles, et miks on erakondadel selline refleks, et kui asi läheb rahaasjade peale, siis üritatakse avalikkusele võimalikult vähe infot jagada?»

«Põhiline on ikkagi selline refleksiivne käitumine – igaks juhuks ei hakka ütlema mitte midagi sellist, mida seaduse järgi ütlema ei pea – küll see kunagi registrist välja tuleb, aga hoiame siin erakonna peakontoris kõik pöialt, et lollid ajakirjanikud küsimuse selleks ajaks ära unustaksid, kui need dokumendid registrisse jõuavad. Ei maksa sellist mõtlemist arendada. See on juba kommunikatsiooni mõttes, erakonna mainekujunduse mõttes, erakonna toetuse mõttes erakordselt rumal käitumine, sest ma arvan, et väga paljudele IRLi toetajatele selline hämamine tegelikult ei meeldi,» rääkis Samost.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles