Mihkelson: Al-Qaedal pole teist bin Ladeni taolist liidrit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osama bin Laden
Osama bin Laden Foto: SCANPIX

Kindlasti elavad Osama bin Ladeni ideed edasi, kuid üleilmsel terrorivõrgustikul Al-Qaedal pole teist temataolist uueks liidriks kusagilt võtta, arvas riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson.

Osama bin Ladeni tapmine, mida oli väga kaua oodatud ja mis nüüd nii ootamatult kätte tuli, on kindlasti märgilise tähendusega sündmus, edasised arengud võivad olla aga väga erisuunalised ning on ka keeruline ja veel liiga vara öelda, kuidas see mõjutab islamiäärmuslust, ütles Mihkelson ERRi uudisteportaalile.

«Nii legendaarset kuju, nagu oli bin Laden, nende hulgas kindlasti ei ole - ikkagi mees, kes alustas kõigepealt võitlust Nõukogude Liidu vastu Afganistanis ja pööras hiljem USA vastu kaheksakümnendate lõpus Al-Qaedat moodustades,» ütles Mihkelson, kelle sõnul hoiavad elus ja toidavad islamiäärmuslust mitmesugused väga erinevad tegurid.

«Selge on see, et Osama bin Ladenist saab märter. Me ei tea, kas see innustab islamiäärmuslasi rohkem ja kas see võib esile kutsuda selliseid reaktsioone, nagu oleme kuulnud Wikileaksist: et sellise sündmuse puhuks on ette valmistatud mingisugused Lääne-vastased rünnakud. Analüütikud räägivad ka sellest, et see võib oluliselt vähendada islamistide indu, aga need on kõik ainult kõik ainult spekulatsioonid,» rääkis väliskomisjoni esimees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles