Iisrael: vaba maailm hingab kergendatult

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osama bin Laden umbes 2001. aastal
Osama bin Laden umbes 2001. aastal Foto: SCANPIX

Ühendriikide lähedase liitlasriigi Iisraeli juhtkond õnnitles USAd maailma esiterroristiks peetava Osama bin Ladeni tapmise puhul.

«Iisraeli riik ühineb pärast bin Ladeni likvideerimist ameerika rahva rõõmuga,» vahendas uudistevõrk AFP Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahu büroo tehtud avaldust, milles nimetati Al-Qaeada liidri tapmist õigluse, vabaduse ja demokraatlike riikide ühiste väärtuste võiduks terrorismi üle.

Juudiriigi presidendi Shimon Perese sõnul oli operatsioon edukas mitte ainult Ühendriikide, vaid kogu vaba maailma jaoks, mis bin Ladeni tapmise järel hingab kergendatult. Ka leidis riigipea, et bin Laden sai hilinenult karistuse, mille ta oli ära teeninud.

«Tõestasime taas, et sõda terrorismi vastu puudutab kõiki maailma juhtivaid demokraatiaid ning seda tuleb lahendada ühiste ja mitmetahuliste pingutuste abil, mis pole veel lõppenud,» lisas Iisraeli kaitseminister Ehud Barak.

Juudiriigi välisminister Abigdor Lieberman aga hoiatas, et bin Ladeni tapmine võib kaasa tuua karistusrünnakud. «Järgnevad päevad on olulise tähtsusega, kuna kõik Al-Qaedaga seotud või enda sõnul seda (Al-Qaedat - toim) esindavad organisatsioonid teevad kõik selleks, et viia läbi võimas rünnak,» ütles Lieberman armeeraadiole.

«On väga sümboolne, et tema (Osama bin Ladeni - toim) elimineerimine leidis aset holokausti mälestuspäeval. Iisrael oli Al-Qaeda üks kõige olulisem sihtmärk,» lisas Lieberman, kelle sõnul püüdis organisatsioon asutada rakukesi ka Iisraeli okupeeritud Läänekaldal ja Gazas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles