Islamiäärmuslased lubasid püha sõda jätkata

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Terrorismivastane sõda on nõudnud tuhandete ameerika ja teiste liitlasriikide sõdurite elu.
Terrorismivastane sõda on nõudnud tuhandete ameerika ja teiste liitlasriikide sõdurite elu. Foto: scanix

Terrorirühmitusi jälgiva Ühendriikide organisatsiooni SITE teatel lubavad islamiäärmuslased sõda uskmatute ja õigest usust kõrvalekaldunute vastu jätkata.

«Ühe foorumi administraator postitas teate, milles nõudis kasutajatelt kannatust, kuni mudžaheedide (Afgaani vastupanuvõitlejate – toim) allikad on uudist kinnitanud,» teatas SITE uudistevõrgu AFP vahendusel, kinnitades, et osa bin Ladeni surma puudutavatest teadetest on kustutatud.

Organisatsiooni kinnitusel palusid Shumukh al-Islam nimelise foorumi administraatorid oma liikmetel oodata ära ametliku kinnituse, enne kui nad midagi uut postitavad. Samas lubasid paljud foorumi kasutajad, et võitlust jätkatakse ka bin Ladeni surma järel.

«See pole ainult sümboolne, see on Al-Qaedale suur tagasilöök,» arvas Briti vägede endine liider Afganistanis kolonel Richard Kemp. «See näitab, et USA on tugev ja Al-Qaeda on nõrk.» 

Kempi hinnangul tähendab bin Ladeni tapmine islamiäärmuslastele kolmandat suuremat tagasilööki. Esimene oli Talibani eemaldamine võimult, teine aga Saddam Husseini lüüasaamine. 

«Me ei ütle selle kohta midagi. Me jätkame uurimist ja kommenteerime seda hiljem,» teatas Afganistani valitsenud Talibani islamiäärmuslaste esindaja Zabiullah Mujahid BBC-le. Samas on mitmed analüütikud juhtinud tähelepanu, et Taliban pole Al-Qaedaga nii tihedalt seotud kui varem.

Endine Talibani saadik Pakistani pealinnas Islamabadis mulla Abdul Salam Zaeef leidis aga, et bin Ladeni tapmine ei too rahu saavutamist Afganistanis lähemale. «Osama tapmine ei aita parandada afgaanide praegust olukorda. Afganistan nõuab rohkem pingutusi,» arvas Zaeef.

«See (bin Ladeni surm) oleks olnud märksa olulisem 2004., 2005. või 2006. aastal. Nüüd on liiga hilja,» arvas aga üks terrorismivastase võitlusega seotud Afganistani ametnik.

USA president Barack Obama rõhutas kõnes, milles ta teatas bin Ladeni tapmisest, et Ühendriigid pole sõjas islamiusulistega, vaid terroriorganisatsiooniga Al-Qaeda. Ka on Ühendriigid teatanud, et on tugevdanud võimalike rünnakute kartuses riiklikku julgeolekut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles