Galerii: torm Ophelia kandis koos Sahara tolmuga Eestisse pimeduse (6)

Elisabeth Kungla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sünoptik Taimi Paljaku sõnul on satelliidipiltidelt näha, et Eestisse on jõudnud nii Sahara tolmu kui ka Portugali tulekahjude suitsu ja tahma.

Paljaku sõnul on Läänemere äärde jõudnud soe õhumass eile ja täna Iirimaal möllanud tormi Ophelia abil.

Ilmateenistus on uurinud satelliidipilte ja ka Soome ilmateenistus on teavitanud, et madalrõhkkonna tugevas lõuna-edela voolus, mis selle rõhkkonna servas valitses, on meile jõudnud Sahara tolmu, mis on kujundanud madalad tumedad pilved ja ka Portugali tulekahjude suitsu.

TTÜ emeriitprofessor Sirje Keevallik: kuni pole ebaharilikult pimedale päevale ammendavat selgitust, on igaühel võimalus sõna sekka öelda.

Pimedale päevale otsida põhjuseid ka ülemistest õhukihtidest. Nimelt on umbes 10 kilomeetri kõrgusel vonklev jugavool praegu suunatud edelast kirdesse. See võtab hoo sisse Atlandi ookeanilt Portugali lähistelt ja kihutab täpselt üle Eesti.

Seega pole ime, kui ta haarab endaga kaasa Portugali ja Hispaania metsatulekahjudest pärit suitsu ja kannab selle meie kohale. Suurte põlengute puhul kerkivad tahmaosakesed tavapilvedest kõrgemale ja võivad niimoodi tugevate ülemiste tuulte mõjul levida kaugele, sest vihm ei pese saastet õhust välja.

Sama teed pidi võib meile jõuda ka Sahara tolm, mis tavaolukorras passaattuulte mõjul läände liigub ja ookeani kohale pideva hämu tekitab.

Keskkonnauuringute keskuse õhukvaliteedi spetsialist Marek Maasikmets sõnul ei ole õhukvaliteedis muutust näha, ent see võib päeva jooksul muutuda ning seireandmetel hoitakse silma peal.

Satelliidipilt.
Satelliidipilt. Foto: Riigi Ilmateenistus

Satelliidipildilt on näha tolmulisandiga pilv. Väike osa sellest on ka Portugali metsatulekahjude suitsu põhjustatud, kuid põhiosa on siiski Sahara tolm.

Tallinnas on väga madal pilvisus ja päev on sajune. Sooja võib tulla 9 kuni 15 kraadi. 
Sünoptiku kinnitusel pöördub homme hommikul alates põhja-servast õhuvool loodesse ning toob puhtamat ja jahedamat õhku.

Täna päeval esineb mitmel pool Eestis äikest. Tallinnas lõi välku veidi enne kl 14 Ülemiste piirkonnas. Praegu, s.o kl 16 paiku on ulatuslik äikesepilv katnud Virumaa ja Peipsi-äärse piirkonna. Samuti esineb äikest Pärnu lahel.

Äikesepilv on jõudnud Virumaa kohale.
Äikesepilv on jõudnud Virumaa kohale. Foto: Ekraanitõmmis saidilt lightningmaps.com
Kommentaarid (6)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles