Bush: bin Ladeni tapmine on Ameerika võit

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
George W. Bush.
George W. Bush. Foto: SCANPIX

Ühendriikide ekspresident George W. Bush, kes alustas ka nn terrorismivastast sõda, nimetas terroriorganisatsiooni Al-Qaeda liidri Osama bin Ladeni tapmist kaalukaks hetkeks.

«Võitlus terrorismiga jätkub, kuid täna (eile – toim) saatis Ameerika ühemõttelise teate – ükskõik kaua see aega võtab, õiglus seatakse jalule,» vahendas uudistevõrk AFP 11. septembri rünnakute ajal presidendiametit pidanud Bushi avaldust.

Endine riigipea süüdistas maailma esiterroristiks peetud bin Ladenit terrorirünnakute korraldamises. «Ma soovin õiglust. Läänes on juba vanast ajast kasutusel plakatid kirjaga: «Tagaotsitav: elusana või surnuna»,» ütles Bush 2001. aasta septembris.

Bush alustas ka nn terrorismivastast sõda - terminit, millest praegune Barack Obama administratsioon 2009. aastal loobus. See tähistas Ühendriikide laiaulatuslikku kampaaniat nii kodus ja võõrsil, mille eesmärgiks oli vältida uusi terroriakte.

Valge Maja põhjendas terminiga Iraaki tungimist, Kuubal Guantánamo sõjaväevangla asutamist ja CIA salavanglate loomist välismaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles