Sven Mikser: kõrgendatud valmisolek on omal kohal

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osama bin Ladeni biograafia Jakarta 
raamatupoes.
Osama bin Ladeni biograafia Jakarta raamatupoes. Foto: SCANPIX

Seoses Osama bin Ladeni tapmisega võivad islamiäärmuslased kättemaksuaktsioone korraldada, nii et kõikidel lääneriikidel – eriti USA-l – tasub olla kõrgendatud valmisolekus, leiab riigikogu liige Sven Mikser.

Vikerraadiole antud intervjuus ütles Mikser, et Ameerika Ühendriigid on oma kodanikud viinud kõrgesse valmisolekusse. «Kõige tõenäolisemaks sihtmärgiks on USA huvid, USA kodanikud,» märkis Mikser.

«Paanikaks ei ole selles mõttes põhjust, et lääne pädevad organisatsioonid on teinud pidevat tööd, et terrorirühmituste aktsioone ennetada,» lisas Mikser ETVs «Aktuaalse kaamera» erisaates.

Mikser toonitas, et kümme aastat tagasi oli bin Ladeni mõju kahtlemata suurem kui viimaste aastate jooksul. Samas tõdes Mikser, et kindlasti on bin Laden paljudele äärmusislamistidele märter.

Mikseri sõnul on kõige suurem küsimus see, millist vahetut mõju omab bin Ladeni tapmine olukorrale Pakistanis ja Afganistanis. Afganistani Talibani režiim oli küll Al-Qaeda ja bin Ladeni võõrustaja, kuid ideloologiliselt ei ole need rühmitused väga sarnased, osutas Mikser. «Ei ole teada, et Al-Qaeda oleks sündmusi Afganistanis väga dikteerinud või mõjutanud.» Kas Talibanilt on kättemaksuaktsioone oodata, on Mikseri sõnul praegu siiski raske öelda.

«(Lääne koalitsiooni) Afganistanist taandumise otsuse kriteeriumid jäävad endiselt paika,» täpsustas Mikser.

Al-Qaeda uueks liidriks saab Mikseri sõnul ilmselt Egiptuse päritolu arst Ayman Al-Zawahri, kes on varasemalt mõjutanud ja sõnastanud Al-Qaeda ideoloogiat. Kuigi rühmitusel on nõrk vertikaalne juhtimisahel, oleks Mikseri sõnul liiga optimistlik loota, et bin Ladeni surm Al-Qaeda peataks. «Võib eeldada, et ka väga edukas terrorismiga võitlemine tähendab terrorirünnakute ennetamist ja vähem terrorirünnakuid, mitte terrorismikadu tervikuna,» rõhutas Mikser.

Bin Ladeni tabamine ja surm on Mikseri sõnul suur moraalne võit läänele, iseäranis Ameerika Ühendriikidele ja Barack Obamale.

Vikerraadio reporteri arvamusele, et on ka neid, kes ei usu Osama bin Ladeni surma, vastas Mikser: «Kui paljud ameeriklased usuvad, et Elvis elab, siis kindlasti on võimalik hoida mõnda aega üleval müüti, et ka bin Laden elab.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles