USA-vastased rünnakud võivad bin Ladeni surma tõttu ägeneda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameeriklased Osama bin Ladeni surma tähistamas.
Ameeriklased Osama bin Ladeni surma tähistamas. Foto: SCANPIX

NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen teatas, et liit jätkab oma missiooni Afganistanis vaatamata sellele, et Al-Qaeda juht Osama bin Laden on surnud.

See olevat vajalik, kindlustamaks, et riigis terroristid uuesti kanda ei kinnitaks, vahendab AFP.

USA ametnikud ja analüütikud kinnitasid, et kuigi Al-Qaeda sai bin Ladeni surmaga tugeva hoobi, on terrorirühmitus jätkuvalt piisavalt tugev, et laastavaid rünnakuid korraldada.

Terrorioht USA vastu võib bin Ladeni tapmise tõttu suurenedagi, kuna Al-Qaeda tahab kätte maksta.

«Al-Qaeda pooldajad võivad üritada sellele vägivaldselt vastata, et bin Ladeni surma eest kätte maksta ning teised terrorismijuhid võivad üritada võimendada oma pingutusi USA ründamiseks,» sõnas anonüümseks jääda soovinud USA valitsuse vanemametnik reporteritele.

«See ei tähenda, et USA-vastane terrorism lõpeb,» selgitas endine Pentagoni ametnik Seth Jones. Küll aga peavad Al-Qaeda harud tegutsema tõenäoliselt senisest iseseisvamalt.  «Pakistani, kui keskse piirkonna roll, võib vähenema hakata. Selline löök paneb neid meeleheitlikult otsima variante, et elavdada oma värbamiskeskusi. Üks variant oleks korraldada uus rünnak,» jätkas Jones.

Bin Ladenist kirjutanud autor Peter Bergen leiab, et võtmeküsimus on, kas juhile leitakse asendaja. «Suur küsimus on, kas ta tunnistatakse lõpuks selliseks märtriks, nagu ta tahtis. Bin Ladeni tapmine on terrorismivastase sõja lõpp. Pole mitte kedagi, kes teda Al-Qaedas asendada suudaks,» leidis Bergen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles