Oma elamiskulusid laseb riigil hüvitada 30 riigikogulast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu
Riigikogu Foto: Peeter Langovits / Postimees

Oma eluaseme kulusid laseb riigil hüvitada esialgu 30 kaugemalt pealinna tööle tulnud riigikogu liiget, suurem osa neist ei soovi esialgu saada küll maksimaalset lubatud hüvitist.

Kõige enam on eluasemekulude hüvitamist taotlenud Jõgeva ja Tartu maakonnas kandideerinud Jaan Õunapuu (sotsid), kellele maksti märtsi ja aprilli eest välja kokku 725,18 eurot. Talle järgnes Narvast parlamenti valitud Eldar Efendijev (Keskerakond) 650 euroga, mis maksti samuti välja nii märtsi kui aprilli eest. Mõlemad mehed kuulusid ka eelmise riigikogu koosseisu.

Maksimaalse lubatud korterihüvitise – 626 eurot maksis riigikogu kantselei välja samuti Narvast pealinna tööle tulnud Mihhail Stalnuhhinile (Keskerakond), Aadu Mustale (Keskerakond), Valeri Korbile (Keskerakond) ja Kajar Lemberile (sotsid).

Üle 500-eurose korteriüüri laseb riigil kinni maksta Peeter Laurson (IRL), Aivar Kokk (IRL), Kalle Jents (Reformierakond), Ülo Tulik (IRL) , Peep Aru (Reformierakond), Kalle Laanet (Keskerakond) ja Rein Randver.

Endise kultuuriministri Laine Randjärve elukoha eest tuleb riigikogu kantseleil maksta 448 eurot. Kaia Iva (IRL) on korteri üürinud 369 euro eest, Jaanus Tamkivi (Reformierakond) 383 euro eest ja Marko Pomerants (IRL) 358 euro eest.

Kõige soodsamad korterid on esialgu välja valinud Annely Akkermann (IRL), kellele maksti aprillis välja 249 eurot, Tarmo Tamm (Keskerakond) 285 eurot ja Jaak Allik (sotsid) – vaid 152 eurot.

Kolm hotelliarvet

Hotellis on esialgu ööbinud Margus Hanson (Reformierakond), kes on selle eest riigikogu kantseleile esitanud 256-eurose arve, Jüri Jaanson (Reformierakond) 73 euro ja Helmen Kütt (sotsid) 26 euro eest.

Korteri üürilepingud on toonud ka Tõnu Juul, Rein Aidma, Urmas Klaas, Väino Linde, Ester Tuiksoo, Jüri Jaanon ja Inara Luigas, kuid nende eest on veel raha välja maksmata.

Riigikogu uus koosseis saab eelmiste rahvaesindajatega võrreldes kopsakamaid hüvitisi – esinduskulu pole enam 10, vaid 30 protsenti palgast ja pealinnas korteri üürimiseks antakse kaugelt tulijale kuni 20 protsenti palgast. Riigikogu lihtliikme palk on 3134 eurot, seega saab ta tööga seotud kuluhüvitist veel lisaks kuni 940 eurot ning korteri üürimiseks 626 eurot kuus.

Vastavalt kodukorrale hüvitatakse korterikulud riigikogu liikmele, kelle elukoht on registreeritud väljaspool Tallinna ja Tallinnaga piirnevaid omavalitsusi. Korteri üürilepingut ei tohi nad selleks aga sõlmida oma lähisugulase või –hõimlasega.

XII riigikogu liikmete volitused hakkasid kehtima 26. märtsist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles