Eesti asjur Kabulis bin Ladeni surmast kiireid muutusi ei oota

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kabuli mehed reageerimas teleuudisele Osama bin Ladeni surmast.
Kabuli mehed reageerimas teleuudisele Osama bin Ladeni surmast. Foto: SCANPIX

Kuigi pikemas perspektiivis võib ehk loota, et Osama bin Ladeni surm ajendab rohkem Talibani võitlejaid Afganistani ametlike võimudega lepitust otsima, ei tasu lühemas perspektiivis väga muudatusi oodata, märkis Kabulis Eesti asjurina töötav Tanel Sepp Postimehele.


Kui tihti on Osama bin Ladeni nimi ajal, kui teie seal töötanud olete, Kabuli koridorides mainimisele tulnud?

Kabuli koridorides pole Osama bin Ladenist otseselt väga palju juttu olnud. Pigem on suurem tähelepanu olnud valitsusvastaste vägede võitlemisel ja Afganistani riigi ja julgeolekujõudude ülesehitamisel, mitte ühel persoonil.

Mida tema nimi kohalikele üldse tähendas?

Siin tuleks vahet teha, missugustest kohalikest me räägime ning kas me räägime Al Qaeda’st või Talibanist. Kindlasti on Afganistanis lisaks Al Qaeda liikmetele üsna palju Talibani liikmeid, kes pidasid Osama bin Ladenit oma ideoloogiliseks juhiks ja kelle silmis on bin Laden nüüdseks märtrisurma surnud.

Samas tuleks silmas pidada mõnda täiendavat aspekti: esiteks, lisaks bin Ladenile on endiselt tegutsemas Talibani juht mulla Omar. Teiseks, madalama taseme valitsusvastased võitlejad ei pruukinud üldse teada, kes Osama bin Laden konkreetselt on. Valdavale enamikule tavakodanikest aga on kõik Talebaniga seotu negatiivne.

Mida võiks bin Ladeni surm tähendada Afganistani sõja ja selle riigi arengu kontekstis?

Osama bin Ladeni tabamine on olnud nii USA kui tema partnerite pikaajaline eesmärk ning on Afganistani kontekstis kahtlemata üsna suur hoop valitsusvälistele võitlejatele, kuid see ei tähenda automaatselt olukorra paranemist.

Pikemas perspektiivis võib loota, et tema tabamine on piisavalt sümboolse tähtsusega, mis ajendab rohkem võitlejaid ühinema valitsusega läbi reintegratsiooni programmi. Loota võib, et sellel on ka positiivne mõju leppimisprotsessile.

Lühemas perspektiivis aga ei tasu väga suuri muudatusi oodata, sest Al Qaedaga sidemeid omava Talibani jaoks on tegemist pigem sümboolse kaotusega ning võitlust kindlasti jätkatakse
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles