Rakverest kaob koalitsioonileppega kuulus jõulukuusk (29)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rakvere koalitsioonilepingusse kirjutatud punkt kaotab mitmeid aastaid sümboliks olnud jõulukuuseinstallatsiooni linna Keskväljakul.

Lubadus tuua kesklinna tagasi ehe jõulukuusk on tekitanud sotsiaalmeedias laialdast vastukaja. Facebookis on loodud lehekülg «Aitäh, aga minu traditsiooniline jõulukuusk ei vaja teie kaitset», mis on pühapäeva pärastlõunaks kogunud 405 meeldimist.

Sotsiaalmeediast leiab palju postitusi, kus arutletakse selle üle, kas Rakvere vajab Keskväljakule kuusepuud või installatsiooni, mis linnale viimastel aastatel ülemaailmset tuntust on toonud.

Installingute autor, linnakunstnik Teet Suur ütles Virumaa Teatajale, et kui see, mis ennast siiani õigustanud on, linnale enam ei kõlba, pole tegemist millegi muu kui rumalusega. «Olen sellest tegelikult väsinud,» nentis Suur ja lisas, et kindlasti on kohti, kus tema tööd rohkem hinnatakse.

Rakvere ametikooli õpetaja Raiko Kaasik, kellega koostöös kuulsad installatsioonid on sündinud, ütles, et installatsioonid võiksid jääda linnakunstniku pärusmaaks ja volikogu ei peaks ennast selle teemaga vaevama.

Rakvere linnavolikogu IRL-i fraktsiooni liige Kert Karus väitis aga, et kõik on kinni kultuuriruumi kristlike väärtuste jagamises. «See, kas linna keskväljakul on päris kuusk, näitab, mida me kalliks peame,» ütles Karus ja lisas, et installatsioonidega jätkatakse kuskil mujal.

Sotsiaaldemokraadid (SDE) on see eest aga tigedad. Keio Soomelt (SDE) on arvamusel, et sõnad, nagu «innovatsioon», «silmapaistvus» ja «areng» võib Rakvere linn nüüd mõneks ajaks ära unustada. «Paneme keskväljakule klassikalise «joolotška», tsenseerime kultuuriürituste sisu ja oleme enda üle uhked,» kommenteeris Soomelt Virumaa Teatajale.

Samuti on sotsiaalmeedias oma pahameelt avaldanud kultuuriminister Indrek Saar (SDE):

Väärtuste taha pugemine on lühinägelik

Raadio 2 raadiosaates Olukorrast Riigis lahkasid Rakvere jõulupuu teemat Andrus Karnau ja Ahto Lobjakas. 

Mehed olid ühel nõul, et kunstniku installatsiooni asendamine traditsioonilise jõulupuuga, kristlike ja perekonna väärtuste kaitsmise varjus, on lühinägelik ja märk väikeste kohtade kapseldumisest. 

«Rakvere jõulupuu on ülemaailma kuulus. Nüüd tuleb võimule kohalik mees, kes ei oska midagi targemat teha, kui hakata seda puud maha võtma. See, et keegi tuleb kristlikest väärtustest rääkima, on näide, kuidas toimub üldine tendents kolkastumisest ja kapseldumisest,» ütles Karnau.

Lobjakas nõustus ning lisas, et tema jaoks on probleem see, kui kohalikul tasandil tulevad võimule inimesed, kel pole poliitlist ambitsiooni kohalikult tasandil edasi liikuda. «Nad hakkavad enda linna otsuseid rüütama üleriiklikesse, kui mitte globaalsetesse loosungitesse, millest nad vaevalt aru saavad, aga mis neid väga hästi teenivad,» ütles Lobjakas.

Kuulus puu

Rakvere jõulupuu on laineid löönud ka välismaal. Näiteks valis eelmisel aastal väljaanne Huffington Post välja maailma 21 kõige vaatamisväärsemat jõulupuud, kuhu pääses ka Rakvere installatsioon. Veel on kuulsat kuusepuud silmas peetud nii Hiina kui Kanada meedias.

Kommentaarid (29)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles