Prantsuse tehasest avastati radioaktiivsed liftinupud

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Prantsusmaa idaosas puutusid oktoobri alguses paarkümmend tehasetöölist kokku kiiritusega, kui nad käitlesid liftidesse mõeldud valgusnuppe, mille radioaktiivsuse tase ületas lubatud norme.

Kohaliku tuumaohutusameti (ASN) kinnitusel leiti liftinuppudest nõrku jälgi koobalt-60 isotoobist, vahendas AFP. Radioaktiivne materjal oli allhanke korras saadud Indiast. Chimilini linnas asuvas Mafeleci tehases ilmsiks tulnud juhtumit hinnati ohtlikkuselt seitsmeastmelisel skaalal teisele tasemele.

Prantsusmaa suurim liftitootja Otis teatas, et kavatseb nüüd ettevaatusabinõuna vahetada välja mitmesaja viimase paari kuu jooksul paigaldatud või parandatud lifti nupud, isegi kui need ei kujuta endast kasutajatele ohtu. Lisaks on ettevõtte kolmes tehases isoleeritud juba tuhanded nupud, mis kuuluvad hiljem hävitamisele võimude järelevalve all.

ASN teatas ka, et usutavasti on mitu India firmat eksportinud koobalt-60 isotoobiga saastatud tooteid ka teistesse riikidesse. Arvatavate patuste ettevõtete nimekirjas toodi ära Bunts, Laxmi, SKM Steels, Vipras Castings ja Pradeep Metals.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles