Raudsaar: pressivabadust mõjutasid allikaseadus ja kriis

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Raudsaar
Mart Raudsaar Foto: Sille Annuk / Postimees

Eesti langus meediavabaduse tabelis võib-olla tingitud nii allikakaitse seadusest kui ajakirjanduse kättesaadavuse vähenemisest, ütles ajalehtede liidu tegevdirektor Mart Raudsaar.

«Esimesena meenub mulle loomulikult allikakaitse seadus,» ütles Raudsaar ERR-i uudisteportaalile. «Kui [languse konkreetseid] põhjuseid teadmata mõelda, mis võiks olla Eesti ajakirjanduse probleemideks, siis võib arvata, et oma rolli mängib ka üldine majanduskliima halvenemine. /.../ Majapidamistel on teatavasti üha vähem raha käes ning nad saavad ka ajakirjandusele vähem kulutada.»

Raudsaar selgitas, et vaba ajakirjandust võib ju teha, kuid omaette küsimus on, kas see jõuab inimesteni – ka Valgevenes on näiteks kindlasti mõned vabad ajakirjandusväljaanded, kuid need on põrandaalused ning ei oma ühiskonnas märkimisväärset mõju.

Eesti asub Freedom House’i koostatud ajakirjandusvabaduse indeksis koos Costa-Rica ja Jamaicaga 23. kohal, kuid mullu oli Eesti koos Saksamaaga 19.-20. kohal. Kui eelmisel aastal oli Eesti punktisumma 17, siis tänavu oli see 18 (mida väiksem tulemus, seda parem).

Leedu jagab tabelis 36.-39., Läti 54.-56. ja Venemaa 173.-176. kohta.

Kõige vabama ajakirjandusega riigiks on tänavu Soome (punktisumma 10), millele järgnevad teist kohta jagavad Norra ja Rootsi (11). Sellele kolmikule järgnevad Belgia, Island, Luksemburg, Andorra, Taani ja Šveits.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles