ERR.ee: Lihula kiriku torni saatuse selgitab ekspertiis

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajahamba poolt räsitud Lihula kiriku torn.
Ajahamba poolt räsitud Lihula kiriku torn. Foto: Arvo Tarmula/ Lääne Elu

Lihula kiriku torni tipp võib alla variseda, sest torni ülaosa plekk on rebenenud ja tipp paigast nihkunud.

Kiriku torni tipp on kiiva vajunud, asjatundjad peavad põhjuseks seda, et tornikiivrit kattev plekk on lagunenud ning torni emapuu tipp on jäänud ilmastiku kätte ning mädanenud, vahendasid ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Muinsuskaitsjate sõnul peab kogudus tellima pädeva ekspertiisi ning siis pakutakse ka välja lahendused, kuidas torni on võimalik korda teha.

«Niipea kui on leitud see inimene, kes selle ekspertiisi võiks teha ja kes on valmis projektdokumentatsiooni tegema, siis ta kindlasti ka kalkuleerib oma vajaminevad summad ja selle põhjal saab kogudus teha pühakodade programmist rahataotluse,» selgitas muinsuskaitseameti Lääne maakonna vaneminspektor Kalli Pets.

Ekspertiis peaks selgitama, kas piisab ainult torni katuse remondist ja võib-olla mõnede detailide asendamisest või tuleks kogu tornikiiver põhjalikult remontida või isegi uuega asendada.

«See on nüüd kaunis pikk protsess, ma arvan, et nüüd on selline võidujooks, et kumb ette jõuab, kas tulevad need rahad või kukub enne alla,» rääkis Lihula kirikuõpetaja Kaido Saak.

Kalli Pets tunnistas, et tänavu on pühakodade riikliku programmi eelarves investeeringuteks ligi 26 miljonit krooni, mida on küll tunduvalt rohkem kui eelmistel aastatel, aga siiski mitu korda vähem tegelikust vajadusest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles