Bin Laden polnud tapmishetkel relvastatud

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühendriikide ekspresident George W. Bush, kes andis käsu Osama bin Laden elusalt või surnult tabada ja praegune riigipea Barack Obama, kelle heakskiidul viidi läbi esiterroristi tabamiseni viidud erioperatsioon.
Ühendriikide ekspresident George W. Bush, kes andis käsu Osama bin Laden elusalt või surnult tabada ja praegune riigipea Barack Obama, kelle heakskiidul viidi läbi esiterroristi tabamiseni viidud erioperatsioon. Foto: SCANPIX

Valge Maja esindaja Jay Carney kinnitusel polnud üleeile varahommikul erioperatsiooni käigus tapetud Osama bin Laden relvastatud.

Carney tõdes ajakirjanikele, et maailma tagaotsituim mees avaldas Ühendriikide eriüksuslastele küll vastupanu, kuid polnud relvastatud. Carney ega teised Ühendriikide ametnikud pole siiski selgitanud, miks bin Ladenit sellisel juhul kinni ei võetud, vahendas uudistevõrk AFP.

See on andnud alust aga spekulatsioonideks, et president Barack Obama andis mereväe eriüksuslastele käsu bin Laden tappa. «Me olime valmis teda tabama, kui see olnuks võimalik,» kinnitas aga Carney, kelle sõnul avaldati eriüksuslastele tugevat vastupanu.

USA Luure Keskagentuuri (CIA) praegune juht ja tulevane Ühendriikide kaitseminister Leon Panetta tunnistas aga ajakirjale Time, et Pakistani võimude eest hoiti erioperatsiooni salajas, kuna kardeti infoleket. Vaatlejate hinnangul näitab see aga USA ja Pakistani vahelistes suhetes valitsevat usaldamatust.

USA pole veel otsustanud, kas avaldada fotod bin Ladeni laibast. Eile teatas presidendi terrorismivastase võitluse nõunik John Brennan, et võimud kaaluvad bin Ladenit puudutava foto- ja videomaterjali avalikustamist, ent selle üle peab enne hoolikalt järele mõtlema.

Iseäranis on USA ametnikud mures reaktsiooni pärast, mida need fotod või videod põhjustada võiksid. Samuti viidatakse asjaolule, et võikad fotod võivad islamiradikaale veelgi innustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles