Kogu nädal tuleb tuuline ja sajune

Helen Mihelson
, päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Alanud nädalal tuleb arvestada suure tuulega ja kõikvõimalike sademetega, nii lume, lörtsi kui vihmaga. Pisutki leevendust pakub nädala lõpp, kui õhutemperatuur küündib 10 soojakraadini.

Ilmaprognoos teatab oma värskes nädalaprgnoosis, et ööl vastu homset eemaldub aktiivne madalrõhkkond Balti riikide idapiiri tagant Venemaa sisealade suunas ja selle lääneservas sajab öö hakul Eestis hooti lörtsi ja vihma, ida pool ka lund. Pärast keskööd sajuhood hõrenevad. Öösel puhub väga tugev loode- ja põhjatuul, puhanguid on 15, rannikul kuni 24 m/s, pärast keskööd annab tuul pisut järele. Õhutemperatuur on -2 kuni +1, rannikul kuni +4 kraadi.

Riigi Ilmateenistus on tugeva tuule tõttu tänaseks kogu Eestile andnud esimese taseme hoiatuse
Riigi Ilmateenistus on tugeva tuule tõttu tänaseks kogu Eestile andnud esimese taseme hoiatuse Foto: Kuvatõmmis / Ilmateenistus

Homme päeval jätkab madalrõhkkond aeglast kaugenemist ja sajuhooge on kohati (sisemaal lörts, lumi, rannikul ka vihm). Loode- ja põhjatuule puhanguid on ennelõunal veel 15, rannikul 18 m/s, pärastlõunal nõrgeneb, õhtul pöördub läände ja edelasse. Õhutemperatuur on 0 kuni +3, rannikul kuni +5 kraadi.

Kolmapäeva öösel kõrgrõhuhari juba eemaldub, sest Skandinaaviast on teel uus madalrõhulohk. Sajupilved ühes vihma ja lörtsiga jõuavad juba öö hakul saartele, pärast keskööd mandrile, kus tuleb ka lund. Päeval liigub madalrõhulohk Eesti kohale ja sadu laieneb üle Eesti: Lääne-Eestis sajab enamasti vihma, ida pool põhiliselt lund ja lörtsi. Tänastel andmetel ei ole saju kogus suur. Tuul pöördub läänekaarest lõunakaarde ja on mõõdukas. Õhutemperatuur on öösel 0 kuni -5, saarte rannikul kuni +5, päeval 0 kuni +5, Saare- ja Hiiumaal ning Lääne- ja Pärnumaal võib tõusta +8 kraadini.

Neljapäeval tuleb Läänemere äärde uus ja aktiivne madalrõhkkond ning toob vihma, idapoolsetesse maakondadesse algul ka lörtsi ja lund. Kagutuul paisub tugevaks. Õhutemperatuur on öösel Tallinn-Tartu joonest ida pool 0 kuni -5, lääne pool 0 kuni +5, saartel kuni +8, päeval 0 kuni +5, saartel ja Edela-Eestis kuni +10 kraadi.

Reedel suundub madalrõhkkond edasi Venemaale. Öö hakul sajab sagedasti vihma, sisemaal võib sekka ka lörtsi tulla. Pärast keskööd saju võimalus väheneb. Tuul pöördub põhjakaarde ja võib põhjarannikul ja saartel lühiajaliselt tugev olla, sisemaal on tuul nõrk. Õhutemperatuur on 0 kuni .+5, saartel kuni +8 kraadi. Päeval saab üürikeseks mõjusamaks kõrgrõhuhari ja sajuhooge on harva. Tuul puhub põhjakaarest ja on nõrk. Õhutemperatuur on 0 kuni +5, saartel kuni +8 kraadi.

Laupäeval jõuab Norra looderannikule uus aktiivne madalrõhkkond ja selle serva mööda kannab edelavool Läänemere äärde sooja õhumassi. Saju võimalus on öösel väike, päeval on nõrka vihma eelkõige saartel ja Loode-Eestis, õhtu poole võib ka sisemaal veidi vihma tibada. Tuul pöördub edelasse ja tugevneb. Õhutemperatuur on öösel 0 kuni +4, saartel kuni +8 kraadi, päeval tõuseb 5 kuni 10 kraadini.

Pühapäev tuleb madalrõhkkonna edelaservas vihmahoogude ja võrdlemisi tugeva edelatuulega. Õhutemperatuur on ööpäeva vältel 5 kuni 10 soojakraadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles