Eesti kajastub Europoli raportis seoses narkokaubanduse ja röövidega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Europol

Euroopa politseiamet Europol mainib kolmapäeval avalikustatud organiseeritud kuritegevuse aruandes Eesti kurjategijaid narkokaubitsejate, võltsitud raha levitajate ja röövlitena.

Eesti kurjategijaid on kolmapäeval avalikustatud 38-leheküljelises aruandes mainitud kahes kohas.

Europol märkis, et Eesti ja Leedu kuritegelikud rühmitused on seotud narkootikumide salakaubaveoga. Eesti ja Leedu narkokurjategijad teevad koostööd võltsitud eurode levitajatega, jagavad valeraha tänaval uimasteid müüvatele diileritele, aidates nii kaasa võltsraha levikule.

Europoli raport tõstab Balti riikide kurjategijatest esile eelkõige Leedu kuritegelikke jõuke, kes tegutsevad aktiivselt teistes Euroopa Liidu liikmesriikides, nagu Suurbritannias,
Iirimaal, Saksamaal, Taanis, Soomes, Prantsusmaal, Belgias, Hollandis ja Hispaanias.

«Need grupeeringud tegelevad eelkõige kallite autode varastamise ja relvastatud
juveeliröövidega. Ka Eesti kuritegelikud jõugud on seotud relvastatud juveeliröövidega teistes liikmesriikides,» märkis Europol oma raportis.

Europoli andmetel on Euroopas viis suuremat kuritegelikku keskust, kuhu on koondunud kriminaalsed rühmitused, kus koordineeritakse illegaalse kaubanduse logistikat ning mille mõju ulatub teistesse Euroopa Liidu riikidesse. Sellised kuritegelikud keskused mitte ainult ei hõlbusta kurjategijate illegaalset tegevust, vaid aitavad jõukudel seda laiendada, märkis Europol.

Euroopa kuritegevuse kirdekeskus hõlmab Europoli andmetel Eestit, Lätit, Leedut ja Venemaa Kaliningradi oblastit. Kuritegevuse loodekeskus asub Belgias ja Hollandis, kagukeskus Bulgaarias, Rumeenias ja Kreekas, lõunakeskus Lõuna-Itaalias ning edelakeskus Hispaanias ja Portugalis.

Europol avaldab organiseeritud kuritegevuse ülevaate kaks korda aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles