Majanduslangus ajab vargile

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Üleeile ajakirjanikele prefektuuri üheksa kuu statistikat tutvustades ütles Lääne politseiprefekt Priit Suve, et majanduse jahenemine tõi endaga kaasa vägivaldsust ja vargusi.


Suve selgitas, et koondamised ja varavastased kuriteod käivad alati käsikäes, kirjutab Järva Teataja.

Et Järvamaal on töötus suurenenud, esinebki vargusi sagedamini. «Inimesed pole läinud suurest näljast poodi leiba varastama, vaid varastavad kõiki muid asju, leiba nende seas kõige vähem,» lausus ta.

Suve tunnistas, et statistikat vaadates paneb teda kõige rohkem muretsema sagenev vägivaldsus.

Üheks vägivaldsuse põhjustajaks peab Suve alkoholi liigtarbimist, teisalt on inimesed hakanud politseinikke usaldama.

«Inimesed teatavad meile kuritegudest rohkem ja meie saame neid ka rohkem menetleda,» lisas ta.

Üheksa kuu statistikast on Suve hinnangul näha ka midagi head, näiteks liiklusrikkumiste vähenemist. «Kiiruseületusi on vähem ja sellest tulenevalt on ka vähem raskeid õnnetusi» sõnas ta.

Olukord liikluses pole tema selgitusel paranenud mitte üksnes Järvamaal ja Lääne prefektuuris, vaid kogu riigis. Sellest hoolimata manitses Suve liikluses ettevaatlikkusele, sest Järvamaal on juhtunud tänavu ka raskeid õnnetusi, kõige traagilisemas hukkus neli inimest.

Paide politseijaoskonna ülemkomissar Janno Ruus ütles, et möödunud aastal registreeriti maakonnas üheksa kuu jooksul 200 vargust, aga tänavu on neid olnud juba 216.

Ruusi teada on majanduslangus kõikjal maailmas põhjustanud rohket kuritegevust. «Kui inimesed jäävad tööta, langeb neist osa stressi ja otsib abi alkoholist, mis viib lõpuks olmetülideni,» selgitas ta.

Kuritegevuse peapõhjuseks peab Ruus siiski alkoholilembust. «99 protsenti koondatutest ei lähe vargile, kuid mure ongi selle väikese osaga, kellel on enamasti probleeme ka alkoholiga,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles