Eesti pääses ÜRO majandusnõukokku

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO lipp.
ÜRO lipp. Foto: Wikipedia.org

Eile valiti ÜRO peakorteris New Yorgis Eesti esmakordselt ÜRO Majandus- ja Sotsiaalnõukogu (ECOSOC) liikmeks ning võttis sihiks saada 2020. aastal maailmaorganisatsiooni julgeolekunõukokku.


Eesti liikmelisus ECOSOCis algab 1. jaanuaril 2009 ning kestab 3 aastat, kuni 31. detsembrini 2011.

Majandus- ja Sotsiaalnõukogu tegeleb mitmete Eestile oluliste teemadega nagu arengukoostöö, inimõigused ning humanitaarküsimused, teatas välisministeerium.

Välisminister Urmas Paeti sõnul saab Eesti ECOSOCis keskenduda humanitaarabi teemadele, jätkates meie humanitaarabi profiili hoidmist ning tõstmist.

«Samuti annab liikmelisus Eestile võimalusi suurendada oma nähtavust rahvusvahelisel areenil, tihendada suhteid arengumaadega ning jätkata aktiivset tegevust võrdõiguslikkuse ja naiste olukorra edendamise tugevamaks kaasamiseks ÜRO arengutegevusse,» ütles välisminister.

Majandus- ja Sotsiaalnõukogu on ÜRO peamine majandus- ja sotsiaalküsimustega tegelev organ.

ECOSOCi ülesandeks on edendada majandusarengut, inimõiguste kaitset ja rahvusvahelist koostööd erinevates sotsiaalvaldkondades ning koordineerida ÜRO eriagentuuride, programmide ja fondide tegevust.

Nõukogu algatab või viib läbi uurimusi, annab soovitusi, valmistab ette konventsioone ning korraldab rahvusvahelisi konverentse. ECOSOCi 54 liikmesriiki valib ÜRO Peaassamblee.

Eesti on esitanud ka oma kandidatuuri saamaks 2012. aastal ÜRO Inimõiguste Nõukogu (Human Rights Council) ja 2020. aastal ÜRO Julgeolekunõukogu (Security Council) liikmeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles