Uus-Meremaa poliitik ülistas bin Ladenit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hone Harawira
Hone Harawira Foto: Youtube

Otsekohene Uus-Meremaa maoori poliitik palus täna vabandust, et nimetas tapetud Al-Qaeda liidrit Osama bin Ladenit vabadusvõitlejaks, kes seisis oma rahva huvide eest.

Parteitu parlamendisaadik Hone Harawira ütles esmaspäeval pärast bin Ladeni tapmist Pakistanis, et meeles tuleks pidada ka tema elu positiivseid aspekte, vahendas AFP.

«Me oleme ameeriklaste käest tema kohta kuulnud vaid negatiivseid asju, kuid ta võitles oma rahva enesemääramise ja oma uskumuste eest,» ütles Harawira maoorikeelsele telekanalile. «Vaatamata sellele, mida räägib meedia, leinavad teda tema pere, tema hõim, tema rahvas. Nad leinavad meest, kes võitles oma rahva õiguste, maa ja vabaduse eest.»

Harawira võttis aga täna sõnad tagasi, pärast seda kui need olid jõudnud ingliskeelsesse meediasse. Ta ütles, et sõnavõtu eesmärk ei olnud väljendada toetust bin Ladeni tegevusele.

«See oli viga ja mitte niimoodi mõeldud,» märkis ta. «Kasutada terrorit poliitilistel eesmärkidel ei ole kunagi aktsepteeritav. Ma palun vabandust selle eest, kuidas ma end väljendasin.»

Uus-Meremaa peaminister John Key arvates oli Harawira sõnavõtt naeruväärne: «Bin Laden mõrvas tuhandeid inimesi, nende seas uusmeremaalasi, ja vastutas paljude terrorirünnakute eest. Maailm on ilma temata ohutum paik.»

Uus-Meremaa põliselanike maooride õiguste eest häälekalt võitlev Harawira põhjustas oma väljaütlemistega pahameelt ka eelmisel aastal, kui ütles, et ta ei taha, et tema lapsed valgenahaliste uusmeremaalastega kohtamas käiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles