Kohus mõistis Galojani viieks kuuks reaalselt vangi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anna-Maria Galojan kohtus
Anna-Maria Galojan kohtus Foto: Priit Simson

Harju maakohus mõistis MTÜ Eesti Euroopa Liikumise (EEL) endise juhi Anna-Maria Galojani süüdi ligi 60 000 euro omastamises ja võltsitud dokumentide kasutamises ning määras talle liitkaristuseks ühe aasta ja kümne kuu pikkuse vangistuse.

Reaalselt tuleb Galojanil vangis veeta viis kuud, ülejäänud aasta ja viis kuud tuleb tal kanda tingimisi karistust nelja-aastase katseajaga.

Lisakaristusena võetakse Galojanilt kolmeks aastaks õigus kuuluda juriidiliste isikute juhtorganitesse. Tsiviilhagi rahuldati 47 956 euro ulatuses, lisaks peab süüdimõistetu tasuma riigituludesse sundraha 417,03 eurot, menetluskulud ja kaitsjale kaitsjatasu.

Galojan ütles Postimees.ee´le, et kavatseb otsuse kindlasti edasi kaevata. «Ma olin valmis mõlemaks otsuseks, kas süüdi või ei. Aga me kindlasti esitame apellatsiooni,» märkis ta.

Galojani hinnangul on tema õigusi kohtuprotsessi raames korduvalt rikutud. Näiteks ei pidanud Galojan õigeks, et kohtu all oli tema üksi, kuigi temaga samal ajal kuulus EEL-i juhatusse veel teinegi liige, kelle tegevust pole tema sõnul uuritud. Lisaks oli Galojani hinnangul ebaõiglane kohtuniku otsus naise tunnistajaid kohtusse mitte lubada. «See on kohtupraktikas üsna haruldane juhtum,» leidis Galojan.

Küsimusele, kas kohtuotsust võisid naise arvates mõjutada tema kohati üsna teravad väljaütlemised meedias, vastas naine, et ta ei soovinud kunagi kedagi solvata ning tema sõnu moonutati.

Prokurör Kristel Siitam-Nyiri nõudis aprilli lõpus kohtuvaidluses Galojani karistamist kaheaastase vangistusega. «Karistus oli vähemalt osaliselt reaalne vangistus, nii et esialgu pole põhjust rahulolematuseks,» ütles Siitam-Nyiri Postimees.ee´le. «Tutvun kõigepealt kohtu motiividega, et näha, miks kohus leidis, et karistusest võib tingimisi vabastada, ja siis teen otsuse, kas otsus kuulub edasikaebamisele. Aga esialgu olen otsusega igal juhul rahul,» lisas ta.

Kohtuotsuse peale on õigus esitada apellatsioon Tallinna ringkonnakohtule 15 päeva jooksul.

Süüdistuse kohaselt kulutas Galojan EEL-i juhatuse liikmena 2007. aasta suvel enda tarbeks ligi miljoni krooni ulatuses EEL-i raha erinevate ilukaupade ja -teenuste, sealhulgas hinnaliste riiete, jalanõude ja ehete ning mitme lõbureisi eest tasumiseks. Väidetavalt kuritarvitas Galojan ka MTÜ kinkekaarte ning maksis ühele ajakirjale raha, et nad teeksid temast kaaneloo.

Prokuröri kinnitusel oli Galojani vastu kogutud tõendeid seitsme köite jagu ning muu hulgas on neil olemas ka naise kiri MTÜ nõukogule, milles ta tunnistas, et tegi lubamatuid kulutusi ligi 700 000 krooni ulatuses ning lubas selle summa tagasi maksta. Tänaseni pole Galojan seda teinud.

Varasemas intervjuus ütles neiu Postimees.ee´le, et ta tegi MTÜ juhatuse liikmena kindlasti vigu, kuid millises summas tegi ta lubamatuid kulutusi, jätab Galojan kohtu otsustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles