Luman: ettevõtlusega tegelemine peaks olema lihtsam

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Kaubandus-Tööstuskoja juht Toomas Luman.
Eesti Kaubandus-Tööstuskoja juht Toomas Luman. Foto: Liis Treimann

Ettevõtjaid ühendava Eesti Kaubandus-Tööstuskoja juhatuse esimees Toomas Luman ütles riigikogus Eesti majanduskeskkonna arutelul, et riik peab väikeettevõtjatele tegutsemise lihtsamaks tegema ja ettevõtluskekkonna stabiilsena hoidma.


«On päevaselge, et mikroettevõtte juht ja omanik ei ole füüsiliselt võimeline olema kursis meie küllalt keerulise ja pidevalt muutuva ettevõtlus- ja maksualase seadusandlusega,» sõnas Luman tuues näiteks suvel tehtud küsitluse, kus 44 protsenti ettevõtjatest leidis, et seadusandlus ja liigne bürokraatia segab nende arengut.

«Kujutage ennast ise ette väikeettevõtja rollis, kes püüab käituda seaduskuulekalt ja heauskselt, aga ta lihtsalt ei ole võimeline kogu selle muutuva mürgliga kursis olema, ja siis ühel kenal päeval saabub maksuhaldur, kes ütleb, et ta on kõik teinud valesti. Ma ei usu, et pärast seda on tal mingit motivatsiooni tegutseda edasi väikeettevõtjana ehk ettevõtjana üldse,» nentis Luman.

«Te ilmselt ei ole lihtsalt kursis, kui palju rahandusministeerium teeb pidevalt parandusi näiteks tulumaksuseadusesse, igasuguste proportsioonide arvutamisse jne. Ja kui küsida, kus on analüüs, palju see riigikassasse raha juurde toob ja mis see pull tegelikult, vabandust väljenduse eest, maksma läheb mitte ainult riigile, vaid ka ettevõtjatele, siis keegi ei tea,» tõi Luman hiljem küsimustele vastates näiteks.

Lumani sõnul kurdab pea pool ettevõtjatest ka kõrge maksukoormuse üle.

«Ükski ettevõtja ei tegele ettevõtlusega ainult selle nimel, et maksta rohkem makse. Seetõttu peab maksusüsteem olema lihtne nii maksumaksjale kui -kogujale. Administreerimiskulu ei tohi ületada laekumist, mis, ma kardan, mõnegi maksuliigi puhul täna nii võib olla, maksusüsteem peab olema läbipaistev, motiveeriv ning kohtlema kõiki võrdselt,» sõnas Luman.

Luman tõi välja, et Eestis on tööjõule kehtestatud maksud Euroopa ühed kõrgeimad ning eelmiste aastate palgasurve on ettevõtjatele olnud tõsiseks koormuseks.

«Usun, te kõik nägite valitsuses käinud eelarvevaidluste käigus, et ükski maksukoormust tõstev idee ei leia ettevõtjate hulgas ja ka ühiskonnas tervikuna tänastes oludes toetajaid,» sõnas Luman

Oluliste ideedena majanduskeskkonna arengus tõi Luman välja ka haridus- ja haldusreformi, mis mõlemad tuleks tema sõnul lõpule viia veel selle riigikogu koosseisu jooksul.

Lumani kõne täistekstiga saab tutvuda siin.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles