President Ilves mälestas Teises maailmasõjas langenuid

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves mälestas Maarjamäel Teises maailmasõjas langenuid.
President Toomas Hendrik Ilves mälestas Maarjamäel Teises maailmasõjas langenuid. Foto: Rene Riisalu

President Toomas Hendrik Ilves asetas täna pärjad Teises maailmasõjas langenute mälestusmärkide juurde Maarjamäel, mälestades ja meenutades viimases ilmasõjas hukkunud kaasmaalasi.



«Täna, kui Teise maailmasõja Euroopa lahingute lõpust möödub 66 aastat, mõtleme kurbuse ja valuga inimestele, kellelt sõda võttis elu, tervise, lähedased või kodu. Aga mõtleme ka rahvastele, kellelt võeti iseseisvus ja vabadus,» ütles president Ilves.

«Eesti selles sõjas riigina ei sõdinud, küll aga kaotasime seal viiendiku oma rahvastikust,» meenutas riigipea.

«Teises maailmasõjas erinevates mundrites sõdinud Eesti inimestele - kellest paljud olid mobiliseeritud - oli see sageli pealesunnitud valik võõrvõimude poolt. See oli olukord, kus tegelikult valikuid ei olnudki,» sõnas president Ilves, langetades pea mälestamaks neid, kes Teise maailmasõja ajal uskusid võimalusse taastada Eesti Vabariik ja võitlesid selle - 47 aastat hiljem teostunud idee - nimel.

Pärgadel, mida Eesti riigipea Maarjamäel asetas, on tekst «Teises maailmasõjas langenuile».
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles