USA: bin Ladenil võis olla Pakistanis toetusvõrgustik

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osama bin Laden ühe videol, mille USA Abottabadis asuvast majast konfiskeeris
Osama bin Laden ühe videol, mille USA Abottabadis asuvast majast konfiskeeris Foto: SCANPIX

USA kahtlustab, et maailma esiterroristil Osama bin Ladenil oli aastate jooksul Pakistanis tugivõrgustik.

USA presidendi Barack Obama sõnul ei ole teada, mis rühmitus bin Ladenit toetas, kirjutab mtv3.fi.

«Meie arvates ei oleks bin Laden saanud end nii edukalt varjata, kui tal ei oleks Pakistanis toetajaid olnud. Meil ei ole siiski andmeid, mis võrgustikuga tegemist oli,» selgitas president.

USA uurib bin Ladenilt konfiskeeritud arvutites olevat informatsiooni. Eile avaldati viis Pakistanis Abottabadis asuvast villast saadud videot, milles bin Laden esineb.

Neilt on hääl eemaldatud, et mitte propagandat levitada.

Pakistani sõnul ei ole mitte mingeid tõendeid, et bin Ladenil toetusvõrgustik oli ning leitud videod võivad olla võltsing.

«USAl on olemas tänapäeva tipptehnoloogia, et videoid muuta. Tegemist võib olla väga kvaliteetse võltsinguga,» arvas Abottabadi ülikooli teadlane Khurram Butt.

Pakistani valitsus avaldas arvamust, et bin Ladeni majast leitud materjalid ei pruugi mitte mingit uut informatsiooni anda.

USA on samas kindel, et neil õnnestub terrorirühmituse Al-Qaeda seniavastamata saladuste jälile jõuda.

«See on suurim luurematerjal, mis on kunagi ühelt terroristilt kätte saadud. CIA andmetel on seal sama palju materjali, kui mõne ülikooli keskmise suurusega raamatukogus,» sõnas Valge Maja julgeolekunõunik Tom Donilon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles