Metsavendadel püsib lootus enda varjamise aja eest pensionilisa saada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metsavendade eluaseme jäänused Alam-Pedjal.
Metsavendade eluaseme jäänused Alam-Pedjal. Foto: Ove Maidla

Sotsiaalministeerium kõhkleb toetamast Eesti Endiste Metsavendade Liidu ettepanekut anda metsavendadele nende varjamise aja eest samad pensionisoodustused mis on seadusega ette nähtud vanglas või asumisel olnutel. Konkreetset «ei-d» siiski minister ei ütle. 

Endiste Metsavendade liit on teinud ettepaneku, milles palutakse arvestada vabadusvõitluses osalemise aeg pensioniõigusliku staaži hulka kolmekordselt. Samuti tehakse ettepanek muuta okupatsioonirežiimide poolt represseeritud isiku seaduses sõnastust selliselt, et ka metsavennana enese varjamise aeg arvestataks pensioniõigusliku staaži hulka kolmekordselt.

Sisuliselt soovitakse ettepanekuga võrdsustada pensionisoodustused nendele isikutele, kellel õnnestus end varjata Eestis, nende isikutega, kes olid vahi all, kinnipidamiskohas või asumisel.

«Nõustume, et enese varjamise aeg ja elu metsavennana polnud kerge. Selle korvamiseks arvatakse nimetatud aeg pensioniõigusliku staaži hulka. Samas oleme arvamusel, et enese varjamine Eestis pole raskuselt võrreldav vahi all, kinnipidamiskohas või asumisel viibimisega ja seetõttu poleks soodustuste võrdsustamine õiglane viimatinimetatud isikute grupi suhtes, kes omakorda võivad soovida täiendavaid soodustusi, kuna nende olukord oli raske,» märkis sotsiaalminister Hanno Pevkur riigikogu õiguskomisjonile saadetud arvamuses.

Samuti tuletas ta meelde, et sellise ettepanekuga arvestamine suurendaks pensionikulutusi.

«Lisaks eespool esitatud arvamusele leiame, et oleks otstarbekas analüüsida Eesti Endiste Metsavendade Liidu ettepanekut poliitilistel põhjustel represseeritud inimeste sotsiaalsete tagatiste küsimuse asjatundjate komisjonis. Asjatundjate komisjoni arvamust arvestades saaksime kujundada lõpliku seisukoha,» jättis Pevkur aga otsad lahtiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles