Analüütikud: USA jätkuv kohalolek Afganistanis on vajalik

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA sõdurid Afganistanis.
USA sõdurid Afganistanis. Foto: SCANPIX

USA analüütikute hinnangul on vägede kohaolek Afganistanis oluline ka pärast al Qaeda liidri Osama bin Ladeni tapmist.

Al Qaeda liidri Osama bin Ladeni tapmine on tõstatanud reas USA rahvaesindajates küsimusi, kas on mõttekas jätkata Afganistanis ameeriklaste eludega riskimist ning operatsioonile jätkuvalt ülisuuri summasid kulutada, vahendas ERR Uudised ETV saadet «Välisilm».

«Arvan, et see on pisut narr, kui öeldakse, et nüüd, kui Osama bin Laden on käes, võime Afganistanist lahkuda, meie peaeesmärk seal ei olnud kunagi vaid Osama bin Ladeni tabamine, see oli ehk üks eesmärke, kuid peamine oli siiski tagamine, et Afganistanist saab turvaline riik, kus terroristid ei saa end enam varjata,» selgitas Heritage'i vanemanalüütik Sally McNamara.

«Arvan, et  jätkuv arvukas rahvusvaheline kohalolek on vajalik, sest bin Ladeni tapmise järel ei kao probleemid Talibani ja ka al-Qaedaga,» märkis Washingtonis asuva maailma riikide vabaduse astet kaardistava organsiatsiooni Freedom House juht David Kramer.

USA endine suursaadik NATOs, Kurt Volker usub, et välisriikides tuleb eelolevatel kuudel valmis olla selleks, et Ameerikast hakkab Afganistani teemal tulema USA sisepoliitilistel põhjustel palju infomüra, kuid ilmselt teeb Ameerika operatsioonis siiski ka muudatusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles