Oxfam hoiatab Afganistani politsei halva väljaõppe eest

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani politseinikud möödunud nädalavahetusel Kandaharis.
Afganistani politseinikud möödunud nädalavahetusel Kandaharis. Foto: SCANPIX

Afganistani sõjavägi ja politsei pole valmis NATO-lt vastutust üle võtma, vahendab BBC Briti abiorganisatsiooni Oxfam hoiatust.


Oxfami hinnangul tuleks Afganistani sõdureid enne neile juhtrolli andmist inimõiguste rikkumiste küsimuses rohkem koolitada.

Oxfami raport «No Time to Lose» märgib, et neil on tõsiseid kahtlusi afgaani julgeolekujõudude professionaalsuse ja vastutusvõime osas. «On tõsine risk, et kui adekvaatseid vastutusmehhanisme paika ei panda, eskaleeruvad inimõiguste ja humanitaarseaduste rikkumised ning selle eest maksavad afgaani tsiviilelanikud,» hoiatab see.

Hinnanguliselt umbes 40 000 Afganistani politseinikul pole üldse mingit väljaõpet. Oxfam märgib ära ka selle, et praegu ei eksisteeri toimivat süsteemi, mille kaudu saaksid tsiviilisikud esitada kaebusi politsei või sõjaväe tegevuse kohta.

Praeguste kavade kohaselt peaksid Afganistani enda julgeolekujõud riigis korra tagamise eest vastutuse üle võtma aastal 2014. Mõned NATO riigid on seoses Osama bin Ladeni tapmisega üles kutsunud ka kiiremale vägede väljatoomisele.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles