Kohus määras Silver Anniko romaani «Rusikad» piraattiraaži hävitamisele

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Romaani piraatväljaannet tutvustav Facebooki kommuun.
Romaani piraatväljaannet tutvustav Facebooki kommuun. Foto: www.facebook.com

Harju maakohtu teisipäevasel otsusel tuleb hävitada kirjaniku Silver Anniko romaani «Rusikad» ligi 5000 raamatust koosnev tiraaž, kuna see oli avaldatud autoriõigust rikkudes.

«Harju maakohus otsustas süüdi tunnistada Raivo Remmelga piraatkoopiate valmistamises ja mõista karistuseks rahalise karistuse suuruses 237,75 eurot,» teatas maakohtu pressiesindaja Kristina Ots Postimees.ee’le.

Rahaline karistus tuleb tasuda ühe kuu jooksul kohtuotsuse jõustumisest arvates rahandusministeeriumile.

Samuti otsustas kohus süüdi tunnistada Remmelga firma OÜ Novo Grupp ning mõista karistuseks rahalise karistuse suuruses 4000 eurot. Karistust ei pöörata täielikult täitmisele, kui OÜ Novo Grupp kolmeaastase kasteaja jooksul ei pane toime uut tahtlikku kuritegu.

Silver Anniko romaani «Rusikad» uus trükk (ISBN nr 987-9949-18-757-7) kokku 4760 eksemplari, millistest üks eksemplar asub kriminaaltoimiku juures ja ülejäänud asuvad Tallinna Raamatutrükikoja OÜ ruumides ning politsei-ja piirivalveameti logistikabüroo Põhja majandustalituse asitõendite laos, tuleb konfiskeerida ja hävitada kohtuotsuse jõustumisel.

Samuti otsustas kohus välja mõista Raivo Remmelgalt riigieelarve tuludesse menetluskulud – süüdimõistva kohtuotsusega kaasnev sundraha 417,03 eurot ning OÜ-lt Novo Grupp riigieelarve tuludesse menetluskulud – süüdimõistva kohtuotsusega kaasnev sundraha 417,03 eurot.

Kohtuotsusele võib esitada apellatsiooni, teatades Harju maakohtule apellatsiooniõiguse kasutamise soovist 7 päeva jooksul alates kohtuotsuse kuulutamisest ning esitades apellatsiooni 15 päeva jooksul alates päevast, mil kohtumenetluse poolel on võimalik kohtus tutvuda kohtuotsusega.

Süüdistus

Raivo Remmelgat süüdistati selles, et ta korraldas OÜ Novo Grupp juhatuse liikmena 2009. aastal Silver Anniko romaani «Rusikad» (kokku 5000 eksemplari) levitamise eesmärgil reprodutseerimist ilma nimetatud teose autori õiguste valdajate loata.

Nimelt tellis Remmelgas Novo Grupp OÜ esindajana trükikojas AS Europrint Silver Anniko romaani «Rusikad» trükkimise trükiarvuga 5000 eksemplari. Europrint AS tellis omakorda Raivo Remmelga tellimuse täitmiseks trükikojas Tallinna Raamatutrükikoja OÜ romaani «Rusikad» trükkimise, mis toimus seal oktoobris 2009.

Vastavalt autoriõiguse seadusele kuulub autorile ainuõigus igal moel ise oma teost kasutada, lubada ja keelata oma teose samaviisilist kasutamist teiste isikute poolt ja saada tulu oma teose sellisest kasutamisest, välja arvatud seaduse IV peatükis ettenähtud juhud. Sealhulgas kuulub autorile õigus lubada ja keelata: reprodutseerida oma teost (õigus teose reprodutseerimisele). Seaduse kohaselt loetakse reprodutseerimiseks teosest või teose osast ühe või mitme ajutise või alalise koopia otsest või kaudset tegemist mis tahes vormis või mis tahes viisil.

Romaani «Rusikad» autor Silver Anniko suri 6. mail 1982. Vastavalt autoriõiguseseadusele kehtib autoriõigus autori kogu eluaja jooksul ja 70 aastat pärast tema surma. Autoriõiguse ja autoriõigusega kaasnevate õiguste seadusjärgsele pärijale lähevad vastava õiguse kehtivuse tähtajaks üle muuhulgas varalised õigused.

Raivo Remelgas jätis sõlmimata autori õiguste valdajatega litsentsilepingu Silver Anniko romaani «Rusikad» reprodutseerimiseks. Kuna teos oli reprodutseeritud ilma autori õiguste valdajate loata, siis vastavalt autoriõiguse seadusele on tegemist piraatkoopiaga.

Seejärel korraldas Remmelgas piraatkoopiate müüki, sõlmides müügilepingu Elton Invest OÜga. Samuti müüs Remmelgas raamatut veebilehe www.rusikad.info vahendusel, millele enam juurdepääsu pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles