The New York Times asus Obamat toetama

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA demokraatide presidendikandidaat Barack Obama lubab muutusi võimukoridoridesse.
USA demokraatide presidendikandidaat Barack Obama lubab muutusi võimukoridoridesse. Foto: AP / Scanpix

USA mõjukaimate väljaannete sekka loetav ajaleht The New York Times asus lähenevaid presidendivalimisi silmas pidades toetama demokraatide presidendikandidaati Barack Obamat.

The New York Times märkis eile õhtul internetti riputatud ja täna paberlehes avaldatavas juhtkirjas, et mustanahaline Illinoisi senaator on «väljakutsed üksteise järel vastu võtnud, kasvades liidrina ja andes tegelikku kuju oma esialgsetele lubadustele tuua lootust ja muutust,» vahendas Reuters.

Selle aasta alguses toetas ajaleht veel teise demokraadi, New Yorgi senaatori Hillary Clintoni kandidatuuri, kuid tõdes nüüd, et Obama on ammu hajutanud need kahtlused, mis tookord sellise otsuseni tema vastu viisid.

«Ta on tõmmanud kaasa leegionite viisi uusi valijaid jõuliste sõnumitega lootusest ja võimalusest ning üleskutsetega jagatud ohverdustele ja sotsiaalsele vastutustundele,» märkis ajaleht.

«Ta on näidanud külma pead ja kindlat otsustusvõimet. Me usume, et tal on tahe ja suutlikkus sepistada lai poliitiline konsensus, mis on hädavajalik, leidmaks lahendusi oma rahva probleemidele.»

The New York Times tõdes juhtkirjas ka seda, et valiku tegemine Obama ja tema vabariiklasest oponendi John McCaini vahel oli lihtne.

Samas pole selles midagi üllatavat, sest ajaleht on toetanud ka eelmisi demokraatide presidendikandidaate – nelja aasta eest John Kerryt ja kaheksa aasta eest Al Gore’i.

«McCain, keda me pidasime parimaks vabariiklaste kandidaadiks eelvalimistel, on raisanud viimased mündid oma põhimõttelisuse ja otsusekindluse mainest paremäärmusliku tiiva piiritute nõudmiste ja kitsarinnalise nägemuse taltsutamisele,» põhjendas toimetus oma seekordset valikut.

Editor & Publisher ajakirja andmetel on Obama saavutanud tänavuste valimiste eel suure edu ka ajakirjandusrindel, kus teda toetavate juhtkirjade ülekaal McCaini pooldavate suhtes on kolm ühele ning demokraati toetas üldse esimest korda ajaloos ka selline leht nagu Chicago Tribune.

Ameeriklaste valimiseelistustele aga sellised toetusavaldused vaatlejate hinnangul kuigi palju mõju ei avalda. Reuters/C-SPAN/Zogby viimase küsitluse tulemuste põhjal on mustanahalise Illinoisi senaatori edu oma Arizona kolleegi ees kasvanud niigi juba rohkem kui kümne protsendipunkti peale.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles