Teadur: eestlaste sündimustase on meie immigrantide omast suurem

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters / Scanpix

Põhjused, miks mullu sündis Eestis proportsionaalselt erakordselt palju lapsi just eestlaste peredesse, on peamiselt meie immigrantide madalas sündimustasemes ning nende vanuselises koosseisus.

Statistikaamet tõi täna välja, et 2010. aastal oli eestlaste osatähtsus kõigist elussündidest 75 protsenti, mis on viimase poole sajandi jooksul esmakordselt nii kõrge. Kõige madalam oli eestlaste osatähtsus sündide hulgas 1980. aastate keskel, kui vaid 58 protsenti lastest sündis eesti rahvusest emadele.

«Arvestades seda, et immigrantrahvastik on meile tulnud lainetena, siis nende vanuskoostis on sedalaadi - pärast suurte immigratsioonilainete lõppemist 1990ndatel ei ole enam saabunud suuri nooremaealisi immigrantide vooge,» selgitas Tallinna Ülikooli demograafia instituudi direktor Luule Sakkeus.

Lisaks on Eestisse tulnud immigrantide sündimustase on eestlaste omast madalam. «Seda mõjutab põhiliselt teise põlvkonna sündimustase. Meie immigrantrahvastiku sündimus on pärast 1980. aastaid jätkuvalt madal, madalam kui põlisrahvastiku oma. Selle tõttu proportsioon põliselanike kasuks kasvab,» sõnas Sakkeus.

Ta arvas, et see trend jätkub, arvestades seda, et Eestisse ei ole praegu suundunud massiliselt teistlaadi käitumismustriga immigrante. «Kui Eestisse hakkavad saabuma immigrandid, kes pärit teisest demograafilisest taustsüsteemist ja need vood muutuvad suuremamahuliseks, siis võib see proportsioone muuta,» sõnas teadur.

Sakkeus täpsustas, et teistsuguse demograafilise taustsüsteemiga on kõik meist ida ja lõuna poole jäävad suured kontinendid. «Kuid ida poolt ilmselt ei ole oodata sedalaadi muutusi, kuna nende demograafiline areng on jõudnud ka faasi, kus sündimustase on oluliselt langenud. Tegelikult ka Aafrikas näitab sündimustase langustrendi, aga nende tase ise veel jääb meie omast kõrgemale. Üle maailma on tegelikult sündimuse trend languse suunas.»

Mitte-eestlaste osatähtsus vähenenud

Tartu Ülikooli sotsiaalpoliitika teadur Mare Ainsaar pidas eestlaste sündide osakaalu peamiseks põhjuseks seda, et mitte-eestlaste osatähtsus tervikuna on Eestis vähenenud.

«Lähiaastatel, seni kuni Eesti riigi immigratsioon tervikuna on negatiivne, see trend kindlasti jätkub, sest teistest rahvustest sünnitajaid on lihtsalt arvuliselt Eesti riigis vähe ja vähemaks jääb,» lisas Ainsaar.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles