Ilves: Eesti kõrgkoolid püüelgu maailma parima hariduse poole

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Hendrik Ilves.
Toomas Hendrik Ilves. Foto: Toomas Huik / Postimees

President Toomas Hendrik Ilves ütles täna Tallinna Ülikooli uue rektori Tiit Landi inaugureerimise tseremoonial, et Eesti kõrgkoolide eesmärgiks peaks olema pakkuda maailma parimat haridust.

Ilves ütles, et rektorid peavad iga päev endalt küsima, mida nad saavad teha selleks, et Eesti noorte esimene eelistus ülikooli valikul oleks Eesti ülikool.

«Ja teiseks ei tohi temas kustuda idealism, et just Eesti ülikool võiks pakkuda maailma parimat haridust. Vähemat tahta oleks kapitulatsioon ja Eestis peituva potentsiaali alahindamine,» ütles Ilves.

«Meie kõigi kohus ja vastutus on pakkuda oma võimekamatele noortele parimaid õppetingimusi. Meie kohustus on tuua Eestisse, uuesti või tagasi, parimaid teadlasi ja õppejõude. Vähemat ei saa ega tohi me tahta, vähema nimel pole mõtet pingutada,» kinnitas president.

Ilves avaldas heameelt Landi kui Eestisse naasnud talendi ja oma ammuse tuttava rektoriks saamise üle ning soovis Tallinna Ülikoolile edu uute sihtide seadmisel.

«Sest just uusi sihte peamegi täna silmas pidama. Eriti Tallinna Ülikool, keda väga ei peaks kammitsema aastakümnete või -sadade pikkune ajalugu; keda ei pidurda traditsioonid, mida kasutatakse kergekäeliselt ettekäändena muutuste tõrjumisel,» rõhutas Ilves.

President lisas, et ülikoolimaastiku põhimõtteliseks korrastamiseks näib valmis olevat ka Tartu Ülikool. «Kuidagi teisiti pole võimalik võtta Tartust lähtuvaid viimase aja väljaütlemisi, mis peegeldavad rahulolematust pideva jutu, ent nappide tegude üle,» märkis ta ja avaldas veendumust, et Land astub võrdse partnerina käimasolevasse arutellu ja aitab kaasa, et arutelu jõuaks otsusteni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles