Lavrov: sanktsioonid ei muuda meid leplikumaks

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa välisminister Sergei Lavrov.
Venemaa välisminister Sergei Lavrov. Foto: SCANPIX

Vene Föderatsiooni välisminister Sergei Lavrov hoiatas, et täna avalikuks tulnud uued USA sanktsioonid riikliku relvamüügigigandi Rosoboronoexporti vastu ei tee Moskvat järeleandlikumaks Iraani tuumaprogrammi küsimuses.

Lavrov märkis tänasel pressikonverentsil, et kui kellelegi Washingtonis tundubki, nagu oldaks nii rohkem valmis vastu võtma ameeriklaste lähenemisi islamivabariigi probleemi lahendamiseks, siis see on viga, vahendas Interfax.

«Me leiame, et see on täiesti vastuvõetamatu, kuna kogu meie koostöö Iraaniga on ranges vastavuses rahvusvahelise õigusega, meie rahvusvaheliste kohustuste ja ekspordikontrolli režiimiga Vene Föderatsioonis,» rõhutas ta, vesteldes ajakirjanikega pärast kohtumist oma Luksemburgi kolleegi Jean Asselborniga.

Lavrov teatas juba varem, et sanktsioonid, mis USA on kehtestanud Rosoboronoexpordi vastu, ei ole kuidagi rahvusvahelise õigusega põhjendatud ning mõjutavad kindlasti Moskva ja Washingtoni sidemeid. Tema hinnangul olevat USA lihtsalt laiendanud oma riigisiseste seaduste printsiipe eksterritoriaalselt.

«Me oleme korduvalt teatanud, et selline lähenemine on absoluutselt vastuvõetamatu. Me loodame saavutada sellise praktika lõpetamist, kuna see ei vasta absoluutselt uute tänapäevaste realiteetidega.»

USA kehtestas eilsest sanktsioonid kokku kuraditosina ettevõtte vastu, mille seas on Vene riikliku relvamüüja kõrval ka kolm Hiina Rahvavabariigi suurfirmat, samuti Venezuela riiklik sõjatööstuskompanii.

Rosoboronexpordile kehtestatud embargot põhjendati Washingtonis sellega, et venelased on müünud sõjatehnoloogiat Iraanile, mida kahtlustatakse plaanis hankida endale tuumarelv.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles