Teadlane ja narkoärikas ajasid ravimijäätmete äri

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Harju maakohtus lõppes hiljuti täielikus meediavaikuses seninägematu ravimipettuse kohtuprotsess, kus mõisteti süüdi lugupeetud teadlane ja tuntud narkoärikas, kes rajasid kuritegeliku skeemi, mille kaudu pandi turule müüki hävitamisele saadetud rämpsravimid.

ETV saade «Pealtnägija» uuris, kuidas osutus võimalikuks, et müügilt kõrvaldatud ravimid jõudsid jäätmekäitlusfirmast kuritegelikule salaturule, vahendab ERR Uudised.

Põhja ringkonnaprokurör Taavi Pern märkis, et müügilt kõrvaldatud ravimite levitamisse oli segatud legaalselt tegutsev ettevõte, mis oli nii politseile kui prokuratuurile suureks üllatuseks.

Avastati juhuslikult

Põhja prefektuuri narkopolitsei juhi Kaido Kõplase sõnul jõuti ravimite kuritegelikule taaskasutusskeemile jälile 2009. aasta lõpus juhuslikult – nimelt oli värskelt vanglast vabanenud neile hästi tuntud narkoärikas Juri Vassiljev (61) hüüdnimega Apteka ning mees võeti pahaaimamata järelkontrolli.

«Me ei suutnud tuvastada, et ta narkootilisi aineid turustaks või narkootilisi aineid vahendaks, küll aga nägime, et ta käib turgudel putkades, kus müüakse erinevaid ravimeid, mis suure tõenäosusega on ebaseaduslikud. Jällegi üks asi viis teiseni ja jagasime ära, et ta seekord vahendab hoopiski ravimeid ja suhteliselt suurtes kogustes,» märkis Kõplas.

«Eeldasime seda, et Juri Vassiljev võib saada ravimeid näiteks salakaubana Venemaalt või mõnest teisest riigist või kust iganes, mingist illegaalsest allikast,» ütles Pern.

Kuna uurijad arvasid, et tegemist on kõigest järjekordse vene ravimite salaäriga, siis korraldasid jälitajad 2009. aasta jõulude eel Balti jaama ja Keskturu libaapteekides haarangu, vahistasid müüjad ning võtmetegija Vassiljevi.

500 000 tabletti

Kõplase sõnul leitigi läbiotsimistel virnade viisi Vene päritolu valuvaigisteid ja muid kergemaid tablette, kuid lisaks ka sootuks ehmatavamat kraami – suur osa olid narkootilised või psühhotroopsed ravimid.

«Kogu selle kriminaalmenetluse raames me räägime poolest miljonist tabletist, mis on ikka üüratu kogus,» nentis Kõplas.

Tema sõnul leiti ka hallitanud ja aegunud ravimikarpe ning suurtes hunnikutes ümberpakkimiseks mõeldud etikette, kuupäevade võltsimiseks vahendeid. «Just nende aegunud pakendite pealt hakkas mõte liikuma, et need ei saa olla Venemaa ravimid, et siin taga peab midagi olema,» ütles Kõplas.

Politseiuurijad selgitasid välja Vassiljevi ehk Apteka suhtlusringkonna ning nende üllatus oli suur, kui staažika narkoärika kontaktina ilmus nähtavale lugupeetud inimene – 67-aastane tuntud ja tunnustatud keemiakandidaat Ants-Lembit Tara.

Perni sõnul oligi üllatav, et Tara puhul oli tegemist inimesega, kel puudus igasugune kokkupuude õiguskaitseasutustega ning teda ei ole  karistusregistri kohaselt ega isegi mitte väärtegude eest kunagi karistatud.

Asjasse on segatud lugupeetud keemiakandidaat

Uurijad tuvastasid, et Tara ja tema juhitav Ecolabor OÜ, mis tegeles keskkonnaministeeriumi litsentsi alusel ohtlike jäätmete ning just ravimite käitlemise ehk hävitamisega, mängis Apetka kuritegelikus skeemis olulist osa.

«Me reageerisime kiiresti ja pidasime Ants-Lembit Tara kinni ning otsisime läbi nii tema kodu kui firma ja see oli õige otsus,» märkis Kõplas.

Pilt, mis Suur-Sõjamäe tänaval asuvas Ecolabori kontoris politsenikele ja ravimiameti esindajatele avanes, jättis mulje totaalselt sassis punkrist, mitte riigi poolt tunnustatud ja atesteeritud jäätmekäitlusfirmast.

Ravimiameti inspektsiooni osakonna juht Gert Klaasen nentis, et Ecolaboris vedelesid ravimid riiulitel juba pikki aastaid. «Maas oli mingi segukast, kus toimus väidetavalt ravimite neutraliseerimine ja labidatega segati seal neid kemikaalidega,» ütles Klaasen.

Avastatud ravimite hulk oli rekordiline

2009. aasta jõulude eel toimunud läbiotsimiste tulemusena püstitas narkopolitsei oma kõigi aegade rekordi. Turgudelt, Tara firmast ja kodust ning narkoärika Apteka mitmest elukohast konfiskeeriti kokku üle poole miljoni hävitamiseks mõeldud ravimi.

«Täpset kogust, mis Vassiljev Ecolaborist kätte sai, ei ole teada, kuid  konkreetselt on teada, et Vassiljev osales näiteks Tamiflu edasimüügis,» ütles Pern.

Kui politsei 2009. aasta lõpus oma operatsiooni läbi viis, oli kogu maailma ja ka Eestit haaranud seagripipaanika. Iga päev tõi üha uusi surmateateid, hirmunud inimesed nõudsid apteegist ja perearstidelt ainsat vastumürki Tamiflud, ent ravimit nappis. Üllataval kombel leiti seda aga Ecolaborist, kuhu see oli toodud hävitamisele.

Kõplase sõnul jäi uurimisel siiski tuvastamata selle ravimi päritolu. «Päritolu jäigi meil tuvastamata, kuigi ravimiametiga tehti ära suur töö. Purkide peal olevad numbrid näitasid, et need ei ole Eestisse ametlikul teel tulnud,» nentis Kõplas.

Perni sõnul tuvastati Vassiljevi puhul, et osa Tamiflust müüs ta edasi täiesti tavalistele tööinimestele, kuid on tuvastatud ka seda, et osa Tamiflust müüs ta ühele loomakliiniku omanikule.

Ehk siis riigi poolt tunnustatud ohtlike jäätmete firma lasi kahtlase päritoluga Tamiflu hävitamise asemel turule tagasi. Seda müüs althõlma narkoärikas Apteka ja teiste klientide hulgas ostsid pätilt rohtu Tartu R-Kliiniku kõrgelt haritud tohtrid.

Loomakliinik ostis Tamiflud

«Tamiflu kohta andis R-Kliiniku esindaja selgitusi, et Tamiflu andis ta edasi enda pereliikmetele hirmus, et võib-olla tekib gripp ja grippi tuleb ravida. Kuid Venemaa päritoluga ravimite osas andis R-Kliiniku esindaja selgitusi, et neid kasutati kliinikus loomade ravimiseks, kuna majanduslikult oli otstarbekam kasutada odavamaid ravimeid kui kalleid retseptiravimeid apteegist,» rääkis Pern.

Vastuteeneks kirjutasid Tartu väikeloomakliiniku arstid suvaliste isikute nimel välja retsepte, mille abil ostis Vassiljev apteegist ravimeid ning müüs need järgmistele kundedele edasi.

Kuigi kahe R-kliiniku veterinaari suhtes lõpetati menetlus otstarbekuse kaalutlustel, siis pidid arstid eksimuste pärast tegema 50 tundi üldkasulikku tööd.

Tara ja Apteka tandem paiskas aga lisaks Tamiflule turule veel teisigi hävitamiseks mõeldud ohtlikke ravimeid.

«Kriminaalmenetluses tuvastati, et Ants-Lembit Tara tegevuse läbi jõudis mustale turule kanget rahustit Lorasepami ning seda rahustit võeti ära Tara enda elukohast, kui ma õigesti mäletan üle 40 000 tableti ning sama ravimit leiti ka Vassiljevi kinnipidamisel,» kinnitas Pern.

Uurijad tegid kindlaks, et Ecolabori rämpsravimid läksid müüki Tallinnas, Tartus ja Lääne-Virumaal. End aegunud saastaga ravinud kundede mass jäi tuvastamata, kuid selge on see, et jutt käib tuhandetest inimestest, sest lisaks turumüükidele sõitis Vassiljev ise mööda kliente, kes ta kohale tellisid.

«Kui me Apteka Balti jaamas kinni pidasime, oli tal kaasas spordikott, kus oli üle 700 erineva tableti ja pakkimisvahendeid. Võiks öelda, et liikuv apteek,» tõdes Kõplas.

Ravimid kasside tapmiseks

Perni sõnul on Tara oma tegevuse kohta andnud erinevaid ja vastukäivaid ütlusi. «Ta on enda sõnul andnud sõbrale Vassiljevile ravimeid edasi selleks, et see saaks kasse ja hobuseid ravida või kasse tappa. Samuti on ta andnud selgitusi, et andis edasi vitamiine, kuid ammendavalt ei saa öelda, mida ta enda tegevusest mõtleb,» nentis Pern.

«Enim üllatas selle tegevuse ulatus. Ecolaborist kõrvaldati suurem osa ravimitest, mis liikusid ettevõtte juhi eramu keldrisse, kust käis edasine toimetamine. Mida ei õnnestunud realiseerida või ei olnud otstarbekas, seda üritati hävitada, aga ilmselt kogu see asjaajamine käis üle jõu, sest keldris oli ravimeid tohutult ja neid viidi sealt ka tohutult ära,» kinnitas Klaasen.

«Arvestades seda, et Ants-Lembit Tara hariduseks ja tema tegevusspetsiifikaks on keemiliste ainete käitlemine ja tegemist on keemiaprofessoriga, doktorikraadiga inimesega, siis minu arvates on suhteliselt vähe tõenäoline, et ta ei saanud aru, milliste ainete käitlemisega ta tegeleb, millised on nende ainete mõjud inimestele ja kas tegemist on keelatud või lubatud tegevusega,» ütles Pern.

Seda, kas Ecolabor väärib keskonnaministeeriumilt saadud luba ja täidab rangeid jäätmekäitlusnõudeid, käis inspektsoon kontrollimas aasta enne kuritegeliku skeemi paljastamist.

Toona tegid inspektorid firmale märkuse jäätmete ladustamisel valitseva segaduse osas, kuid olulisi rikkumisi ei tuvastatud. Valvsust uinutas seegi, et Tara esitas alati ka põhjalikud aruanded vastuvõetud ja hävitatud rämpsu kohta.

Tara oma tegevuses kuritegu ei näe

Ka tänaseni Ecolaborit edasi juhtiv Tara märkis «Pealtnägijale», et narkopolitsei nn läbi aegade suurim avastus on tegelikult vaid tühine patt mõnekümne tabletiga.

«Juri Vassiljev võttis paar korda kui ta käis tõesti vitamiine. Pihuga võttis, need on ohutud asjad. Kust ta Tamiflud sai, seda mina ei tea. Neid ravimeid ju lekib igalt poolt. Aga mina ei hakka enam midagi tõestama, mul on seda soppa juba küll, aitab,» ütles Tara.

Ta tunnistas, et hävitas ravimeid lihtsalt enda koduahjus küttes. «Osa ravimitega kütsin ahju ja see on väärtegu, võtke ja lugege ravimiseadust,» kinnitas Tara.

«Ma ei pea ennast absoluutselt süütuks, kuid ma ei pea ennast kriminaalselt kurjategijaks. Ma ei ole esiteks jurist ja jurist soovitas mul lõpetada see asi ära. Ma ütlesin, et ma ei taha Villu Reiljani rada minna,» kinnitas Tara.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles